Vad är Proximal neuropati?

December 26

Proximal neuropati är en form av nervskada som uppstår som en komplikation av diabetes och främst drabbar nerverna i höfter, rumpa, lår och ben. Eftersom det inte finns något botemedel mot proximala neuropati, är behandling inriktad på symtombehandling, behandling av smärta och svaghet som orsakas av detta tillstånd. Denna typ av diabetisk neuropati är också känd som ryggradens plexopati, diabetisk amyotrofi, och diabetisk femorala neuropati, bland andra namn.

Även om den exakta orsaken till proximal neuropati inte är känd, när blodsockernivåerna fortfarande höga under längre tidsperioder, nervkommunikation och blodkärl hälsa både blivit äventyras. Ett avbrott i signalöverföring i kombination med nedsatt blodflöde, på grund av försvagade kapillärer, kan resultera i omfattande nervskada. I närvaro av inflammation eller en neuropatisk anlag, nervfibrer blir svalt för de näringsämnen syresatt blod levererar, långsamt bryts ned, och förlorar funktionalitet. När nerver är skadade, är att skada brukar irreparabel.

Proximal neuropati förekommer oftast hos äldre patienter med typ 2-diabetes. En patient med detta tillstånd kan uppleva domningar, smärta och stickningar i hans höfter, lår och skinkor. Ofta innefattar detta svaghet i benen. Patienten kan ha svårt att stå upp från sittande ställning.

En typ av diabetesneuropati, är proximal neuropati allmänhet diagnostiseras efter en fysisk undersökning och ett batteri av diagnostiska tester. En mängd olika tester, inklusive en elektromyografi (EMG) och nervledning studie, kan utföras för att utvärdera nerv- och muskelfunktioner. Sensoriska tester kan också användas för att bedöma patientens nerv svar på temperaturvariation och känsel. Om symtomen indikerar nedsatt nervsystemet, kan autonom testning utföras för att utvärdera blodtryck och dess relation till symptom.

I avsaknad av ett botemedel, är behandling för proximal neuropati centrerad på symtomhantering. Individer uppmuntras att noga övervaka sina blodsockernivåer, hålla sig till en strikt diet, och engagera sig i lämpligt, regelbunden motion. Nyckeln till att bromsa neuropatisk progression är att ta proaktiva, friska åtgärder, bland annat att undvika alkoholkonsumtion och rökstopp. I vissa fall kan receptbelagda styrka smärtstillande mediciner ges, inklusive opioider som tramadol.

Även med förbättrad glukoskontroll och motion, de flesta patienter inte helt återhämta sig från proximala neuropati. De flesta hittar lindring från smärta, dock, och kan återvinna en del styrka i benen. Huruvida förbättrad kontroll över patientens blodsocker är en effektiv behandling för detta tillstånd är det viktigt för att förhindra andra diabeteskomplikationer.