Vad är Bebinca?

March 25

Bebinca är en dessert som kommer från Goa, en stad som ligger sydöst om Indien. Rik på smak, bebinca, även kallad bebinka eller bibik, är en typ av pudding traditionellt gjorda av upp till 16 lager. Det bakas med ingredienser som normalt ingår i indisk matlagning, till exempel ghee och kokosmjölk, och i allmänhet görs för att fira tillfällen, såsom födslar och bröllop. Även om det är en traditionell Bandra rätt, är bebinca också äts i olika länder.

Den populära Goan dessert är oftast gjorda med hjälp av ghee, kokosmjölk, och mjöl, samt ägg och socker. Ghee är skirat smör, vilket innebär att fettet från smöret separeras från vattnet och mjölktorrsubstans, som sedan används i både söta och salta rätter. Liksom ghee är kokosmjölk används också i söta och salta rätter. Kokosmjölk är inte den klara vätskan som finns inuti kokos, känd som kokos vatten, snarare är det härstammar från den vita, fasta delen av kokos.

Medan bebinca är inte tekniskt svårt att göra, det gör det kräver mycket tålamod. Traditionellt pudding består av 16 skikt, som alla måste bakas individuellt. För personer med mindre tålamod eller tid, kan bebinca göras med mindre än 16 lager.

Det finns många varianter av ingredienser som används när du gör pudding dock den process där den görs förblir konsekvent. När alla ingredienser adderas, är kakan blandningen skiktas i långpannan i steg som täcker botten av pannan. Först när varje lager är gyllenbrun kan nästa lager läggas; processen fortsätter tills alla 16 skikt är fullständiga. När gjorts, är bebinca traditionellt garnerad med riven kokos, men kan också inkludera andra garnering, såsom mandel. Traditionellt är bebinca tillagas i lerugn som är uppvärmd av glödande kol placeras ovanpå.

Många olika länder tjänar bebinca, inklusive Mocambique, Portugal, och även Filippinerna, där den kallas bibingka. I Filippinerna är bibingka tillagas något annorlunda jämfört med den traditionella Goan versionen. Rismjöl används för att ersätta vetemjöl och, när bakat, är det vanligtvis klädd med ett socker och smör toppning. Bebingka är vanligast eras i Filippinerna under en period som kallas Simbang Gabi, som är en religiös fest som varar i nio dagar före jul.

  • Bebinka görs ofta med kokosmjölk.