Vad är en IR kamera?

October 18

En IR-kamera är en infraröd enhet som skapar bilder från infraröd strålning. Också känd som en värmekamera, använder en IR-kamera våglängder längre än synligt ljus för att skapa bilder även i totalt mörker. De två vanligaste typerna av kameror kyls infraröda detektorer och okylda IR-detektorer.

Den grundläggande funktionen hos en IR-kamera fungerar genom att upptäcka mängden strålning som sänds ut från ett objekt baserat på dess temperatur. Ju varmare objektet, desto mer strålning som den avger och mer intensiv bild färgen vara. Standarden IR-kamera visar bildintensiteten baserad på färgspektrumet. Den hetaste delen av bilden kommer att återspegla vit, sedan mindre varma delar kommer att återspegla rött och gult. Den svala delarna kommer att vara den minst intensiva eller klar och kommer att återspegla som blå.

Kylda IR-detektorer använder kylning för att producera bilden. I stället för att samla strålning och konvertera den till en bild på egen hand, utnyttjar en kyld infraröddetektor en kylningsteknik kallas för Joule-Thomson-effekten. Genom att kyla enheten med kryoteknik, kan strålningen detekteras i ett objekt pekas ut för att producera en mycket tydligare bild än en traditionell IR-kamera. Särskild utbildning och certifiering krävs, och det finns tre nivåer av certifiering baserad på mängden träning och upplev den sökande har.

Joule-Thomson-effekten fungerar genom att ändra temperaturen av en gas genom att den pressas genom en ventil. När detta är gjort i en vakuumförseglad miljö såsom en IR-kamera, de halvledarkomponenter kan svalna, vilket innebär att enheten kan omvandla strålningen till en skarpare bild. Utan kyleffekten skulle bilden vara betydligt suddigare eftersom för mycket strålning skulle absorberas från objektet när bilden omvandlas. På grund bekostnad av kylda infraröda detektorer, är de normalt bara används för militär, brandbekämpning och flygapplikationer. Brottsbekämpning använder också den här typen av IR-kamera för mörkerseende och antiterroristaktiviteter.

Den andra typen av IR-kamera är en okyld infraröd detektor. Denna typ kräver inte kyla och helt enkelt fungerar vid rumstemperatur. En okyld infraröd detektor fungerar genom att känna den värme som avges från ett objekt och konvertera den till en bild med spänning eller ström förändringar. Ett billigare alternativ till de kylda infraröda detektorer, är en okyld infraröd detektor används oftast revision energieffektivitet i byggnader, upptäcka läckor i kylsystem och mögel sanering analys.