Vilka är de olika typerna av Ankelskada?

November 14

Den fotleden är en mycket komplex gemensamt som underlättar promenader, stående, och sittande, och bär en stor del av kroppens vikt under upprätt rörelse. Med sina många funktioner, är det ingen överraskning att vristen är en av de mest skadade fogar. De vanligaste typerna av vristskada är stammar, stukningar och frakturer.

En vristskada kan uppstå när foten möter en ojämn eller hal yta medan trappor, kliva ut ur ett fordon, eller helt enkelt gå. Idrottsaktiviteter, som ofta kan orsaka fallolyckor eller överdriven gemensamma stress, ibland också leda till vristskada. I alla dessa fall kan ankeln vridas inåt, även känd som inversion, eller utåt, även kallad pronation. Om detta inversion eller pronation är allvarlig, kan en stam eller vrickning resultera.

I en vrist-stam, en eller flera av musklerna kring ankeln är ansträngd. Detta resulterar oftast i smärta, svullnad, och eventuella blåmärken i området. Stammen är i allmänhet den minst allvarliga typen av vristskada, och kan normalt behandlas hemma. De mest effektiva behandlingsmetoder för stammen omfattar komprimera det drabbade fotleden i en elastisk binda, applicera is till området, genom att höja benet och med over-the-counter smärtstillande. Om symtomen inte förbättras efter fem till sju dagar, bör den skadelidande kontakta en läkare för att utesluta allvarligare skador.

Stukning uppstår när ligamenten i fotleden är alltför sträckt, ibland till den grad av sönderrivning. Medan symtomen på fotled vrickning - smärta, svullnad och blåmärken - är ganska liknar stam, är vrickning oftast en mer allvarlig skada som kan kräva långa helande perioder och även sjukgymnastik. En individ som misstänker vrickning bör komprimera, is, och höja den drabbade fotled, undvika att använda det så mycket som möjligt, och ta over-the-counter smärtstillande medel som behövs. Om symtomen kvarstår efter fem till sju dagar, ska den enskilde besöka en läkare, som kan ta röntgenbilder för att bedöma omfattningen av skadan. Beroende på vilken typ av vrickning, kan läkaren använda en gjuten, ordinera sjukgymnastik, eller ens rekommendera operation.

Fraktur är vanligen den mest allvarliga typen av ankelskador, och, i många fall, den mest smärtsamma. Fotledsfrakturer kan delas in i tre kategorier: stressfrakturer, enkla frakturer och finfördelade frakturer. Stress brott uppstår när den yttre ytan av ankelbenet blir knäckt. Enkel fraktur hänvisar till en ren brott på benet i två separata delar. I en finfördelade fraktur, är ankelbenet krossade i små bitar.

Behandlingsalternativ för fotled fraktur beror på naturen av frakturen. En stressfraktur kan kräva endast en gjuten som skyddar spruckna området från ytterligare press som det läker. I en enkel fraktur, passar en läkare i allmänhet de trasiga bendelar på plats och sedan sveper fotleden i en hård gjuten. Finfördelade frakturer kan vara ganska svåra att behandla. Ofta måste en läkare ta till operation för att korrekt ompositionera de krossade ben bitar, och ibland kan han sätter stift, plattor, eller skruvar för att hålla bitarna på plats.

  • Stukade vrister ska komprimeras med en elastisk binda.
  • Stukningar och stammar är vanliga orsaker till fotled smärta.
  • Många fotled skador kommer att resultera i blåmärken medan de häl.
  • En gjuten kan användas för att hålla en skadad fotled på plats när det läker.
  • En inversion fotled vrickning resulterar i smärta lokaliserad på utsidan av foten.
  • En sido fotled vrickning kännetecknas ofta av akut smärta.
  • Tillämpa is hjälper hastighet längs återhämtning från en stukad fotled.