Vad är Jaffa Cakes?

August 9

Jaffa Cakes är små kakor som ursprungligen infördes för att den brittiska allmänheten på 1920-talet av McVities Biscuit Company. Kakorna har en sockerkaka på botten, orange bit i mitten, och mörk choklad på toppen. Många människor från Storbritannien har blivit ganska förtjust i Jaffa kakor, och ett antal företag har försökt att kapitalisera på fenomenet genom att göra sina egna versioner.

Det finns tre delar till Jaffa Cake: en sockerkaka liknande skikt, ett skikt av apelsin gelé, och en beläggning av mörk choklad. Dessa kakor är utformade för att vara cirkulär och bita storlek, och den lätta sockerkaka kan vara vilseledande; konsumenter befinner sig ofta äta mer Jaffa Cakes än de hade tänkt. McVities gör flera storlekar av kakor, och har erbjudit en rad begränsad upplaga variationer med fyllningar som lime och bär. De klassiska orangea Jaffas förbli en konsekvent säljare, dock, och varumärket är den fjärde bästa säljare på marknaden.

Dessa kakor är namngivna efter Jaffa apelsiner, som är apelsiner infödda till Israel. Den exakta sammansättningen av "krossa apelsin bit" i mitten av Jaffakaka är lite av en gåta, även om det ursprungligen var en kombination av aprikos massa, mandarin olja och socker. Jaffa Cakes är ett äktenskap av smaker, kombinera något bitter mörk choklad med kompletterande söt apelsinsmak och en neutral botten av sockerkaka.

Den exakta identitet Jaffa Cake som en kaka eller kaka, även känd som ett kex i Storbritannien, har varit ett ämne för het debatt. Faktum McVities fann sig en gång i domstol försvarar identitet Jaffa Cake som en kaka, inte ett kex. Medan debatten kan tyckas oviktigt, skattesatser för tårtor och kakor är olika i Storbritannien, så för McVities, var detta en mycket allvarlig fråga.

Jaffa Cakes klassificeras som kakor på grund av att de är mjuka när de är färska och de vänder hårt när inaktuella. McVities faktiskt fört en jätte Jaffa tårta till domstolsbyggnaden för rättegången som en demonstration lappar för att försvara Jaffa Cake ära. Trots den slutliga domstol dom i frågan, fortsätter debatten, med många människor med argumentet att Jaffa Cake är verkligen ett kex, baserat på dess storlek och sammansättning.

  • Jaffakaka är en populär behandling i Storbritannien.