Vad är refraktionsseismiska?

February 2

Metoden för geologiska profilering kallas seismisk refraktion mäter den tid det tar seismiska vågor eller strålar för att röra sig genom marken, slog berggrunden, och vara återhämtade tillbaka till ytan. Används i geofysik, är denna metod mest korrekta när kartläggning djup på mindre än 100 meter. Förutom att mäta djupet av berggrunden, kan seismisk refraktion ge information om bergkvalitet och styrka.

Seismiska vågor är en typ av kraft energi som rör sig genom jorden. Dessa vågor kan skapas naturligt, såsom i fallet med jordbävningar, eller genom artificiella metoder, såsom explosioner. Små seismiska vågor kan skapas genom att avfyra ett skott på marken eller genom att släppa något tungt på marken. Om marken skakar eller vibrerar, är att på grund av en seismisk våg.

I seismisk refraktion, är energi skjuten i jorden från ytan vanligen genom blank avfyrades från ett skott pistol, en tyngd föll på marken, en liten explosiv, eller slå en tallrik med en hammare. Vågorna flytta in i marken och sedan bryts sidled längs berggrunden innan studsade tillbaka upp till ytan. En serie av geofoner anordnade i en rak linje längs området som testas rekord vågorna när de åter nå ytan.

Geofoner är små metallcylindrar som är grovt batteriformade, även om de finns i olika storlekar. Inuti cylindern är en spole som hänger från en fjäder. På vardera sidan av spolen är magneter. När de seismiska vågorna orsakar marken vibrationer, förflyttar spolen genom magnetfältet, och energin av vågen kan mätas. Datorer används ofta för att analysera de uppgifter som mottagits från geofoner, och grafer plottning restider kontra avstånd skapas för att beräkna hastigheter.

Hastigheter ger information om vilken typ av material under markytan, eftersom en våg rör sig genom olika typer av jorden vid olika hastigheter. Till exempel kommer en seismisk våg rör sig genom lera med en annan hastighet än den skulle röra sig genom sand. Det är därför geofysiker kan samla information om de material mellan ytan och berggrunden.

Refraktionsseismiska ska inte förväxlas med seismisk reflektion. Även seismisk reflektion använder många av samma testmetoder, samlar det bilder av berggrunden av vågorna bara studsade, eller reflekteras, utanför berggrunden i stället dispergering i olika vinklar. Till skillnad från seismisk refraktion, kan seismik reflektion inte ge information om tjockleken på materialet eller hastigheten av strålar. Det är bäst används i marina miljöer där seismisk refraktion är opålitliga.