Vad Är Latissimus Dorsi Flap?

February 2

En latissimus dorsi fliken är en typ av kirurgiskt ingrepp som vanligen används för att rekonstruera en kvinnas bröst efter en mastektomi operation, där ett bröst avlägsnas på grund av cancer. Förfarandet kan utföras vid samma tidpunkt som en mastektomi, eller senare, som en postmastectomy rekonstruktion. Under latissimus dorsi klaff operation, tar kirurgen del av en muskel, som kallas latissimus dorsi, i kvinnans övre ryggen och tar den, tillsammans med den överliggande huden, runt till framsidan av bröstkorgen för att bygga ett nytt bröst. Ibland kan en silikon implantat krävs också. En lats flik används också ibland i rekonstruktiv kirurgi involverar delar av huvud och hals.

Latissimus dorsi är en platt, bred muskel som löper diagonalt nedåt från armhålan till ryggraden. Även muskeln spelar en roll i vissa åtgärder som innebär skuldran och armen, ta bort en sektion för att skapa en flik brukar inte orsaka mycket förlust av rörelse i vardagliga aktiviteter. I fallet med en idrottsman, som deltar i idrott med hjälp av överkroppen, får åtgärden inte vara lämpliga, eftersom det kan finnas en viss svaghet jämfört med tidigare. En latissimus dorsi klaff är lämplig för patienter som inte är anpassade till rekonstruktiv förfaranden där vävnad tas från buken, till exempel kvinnor som har haft bukoperationer i det förflutna, kvinnor som vill bli gravida senare, och de som är för tunn för att har mycket bukvävnad tillgängliga. Hos patienter som har haft strålbehandling för att behandla sin bröstcancer, kan huden på bröstet ska ärrad, och latissimus dorsi klaffoperation innebär att det skadade området blir täckt med frisk vävnad gång.

Under latissimus dorsi klaff förfarande, en bit muskel och hud, i form av en långsträckt oval, är noggrant avskiljs för att bilda en flik, som lämnar blodkärlen som försörjer den intakt. En kanal skapas under huden på armhålan, och fliken, fortfarande är ansluten till sin blodtillförsel, försiktigt pressas genom kanalen att växa fram på framsidan av bröstkorgen genom mastektomi snittet. Såret i ryggen sys upp, och ett nytt bröst är skulpterad ur muskelfliken, med en påse för att säkra en silikon implantat om det behövs. Rör sätts in i operationsplatser på framsidan och baksidan för att dränera vätska, och dessa kan vara kvar på plats för ett par dagar.

Generellt kvinnor återhämta sig från en latissimus dorsi klaff förfarande i ungefär fyra till sex veckor. Det vanligaste problemet i samband med operationen är vad som kallas en seroma. Detta är en ackumulering av vätska som typiskt sväller upp på den plats där klaffen avlägsnades. Om en serom inträffar, kan den tömmas av kirurgen med hjälp av en nål.

  • Att ha väl utvecklade lats, eller latissimus Dorsi musklerna i ryggen, tillsammans med en smal midja, ge idrottare en v-formad överkropp.