Hur kan jag rengöra målade väggar?

April 28

Det finns flera olika sätt att rengöra målade väggar, beroende på vad vilken typ av färg du har och vad du försöker att ta bort, men en damning trasa och lite vatten är oftast allt du behöver för att komma igång. Det är viktigt att räkna ut vilken typ av färg du arbetar med innan du börjar, eftersom vissa tål rengöring bättre än andra; därifrån, det är mest en fråga om att identifiera de områden som ska tvättas och testa olika metoder. Att veta när du ska sluta är också viktigt. Inte alla fläckar eller fläckar kan tas bort, och vissa rengöringsprodukter kan faktiskt riktigt skada dina väggar. Spendera lite tid att göra en plan innan du börjar kan göra hela processen mycket smidigare.

Dammtorkning och förebyggande vård

I de flesta fall är det enklaste sättet att rengöra och vårda målade väggar kräver lite mer än en dammtrasa eller vakuumfäste. De flesta människor märker damm samlas på plana ytor såsom bänkskivor, tavelramar och fönsterbleck, men det kan också samla på den vertikala ytan av väggar. Damm bygger långsamt och är ofta allt annat än omöjlig att upptäcka på avstånd. Att gå över målade ytor med en fuktig trasa eller dammsugare damning kvarstad kan göra stor skillnad på bara lite tid, och det kan vara allt ett rum måste se fräsch och ren igen.

Det är oftast bäst att börja dammväggarna uppifrån, låta gravitationen hjälp partiklar faller löst. Pushing damm upp från botten kan lämna ränder eller orsaka smuts samlas. Att arbeta i små, lokala områden kan också förhindra att damm sprids runt och hjälper till att du inte missar något. Även om det inte ser ut som du gör mycket på nära håll, hoppa delar av en vägg kan faktiskt göra saker verkar smutsigare grund av hur mycket de nyligen rengjorda områdena kommer att stå ut när du tar ett steg tillbaka.

Kräsna Färgtyp och Spot-testning

Innan du börjar att faktiskt skrubba på dina väggar, är det viktigt att ta reda på vilken typ av färg du arbetar med. Många färger är utformade för att vara tvättbar, men inte alla är. Den mest hållbara brukar marknadsförs som "halvblank" eller emalj-baserade, men allt som är märkt äggskal, satin, eller latex behöver lite mer omsorg. Om du inte är säker på vilken typ av färg är på dina väggar, kan du oftast göra en bra gissning genom att titta på det noga i olika ljus. Paint som är blanka eller glättat är vanligtvis i mer hållbar kategori; något som ser mattare eller har en plan yta är troligt latexbaserat.

Spot-testa ett litet område är en bra idé oavsett färgtyp. De flesta hem förbättring experter rekommenderar inget annat än varmt vatten och en svamp för att rengöra målade väggar, åtminstone till en början. Börja med ett icke synligt område, liksom ett hörn eller nere vid golvlister. Kör svampen över färgen kort, sedan vänta på att torka. Om det ser bra efter en timme eller så, gå vidare till att behandla hela väggen; Om, däremot, har vattnet kvar fläckar eller droppmärken, det är nog bäst att sluta.

Varmt vatten Scrub

I de flesta fall bör du tvätta dina väggar med hjälp av omvänd rörelse används för damning - dvs med början längst ner och arbeta upp. Detta förhindrar smutsigt vatten från att droppa och uppsamling på golvet. Du kan också minska antalet droppar med hjälp av en svamp som är fuktig men inte blöt, flytta den i en mild cirkelrörelse, och slog till genom att klappa området torrt med en ren trasa eller trasa.

De flesta experter rekommenderar rengöring av hela väggen när du börjar, särskilt om det har varit en lång tid sedan färgen var rengöras. Precis som med damning, även om saker och ting inte ser särskilt smutsig, kommer rengöring ett område ofta att det ser märkbart annorlunda. Såvida du bara försöker ta bort en specifik fläck, är det oftast bäst att rengöra hela ytan för att hålla saker och ting ser uniform.

Mer Slip Alternatives

Försöker få fläckar eller märken off av färg kan vara mer utmanande än att bara städa dina väggar för att hålla dem i skick. Varmt vatten kan ibland ta bort märken, men inte alltid. Det kan vara frestande att ta fram en arsenal av rengöringsmateriel, men börjar med den mest skonsamma alternativet sedan långsamt arbeta upp till hårdare alternativ är oftast det bästa sättet att skydda din färg. Börja med att lägga till lite diskmedel till ditt vatten, sedan arbeta upp därifrån.

Många byggvaruhus säljer professionell kvalitet måla städare och fläckborttagningsprodukter som du kanske vill prova nästa, men det är oftast möjligt att göra liknande lösningar med gemensamma husgeråd. Blandning små mängder ättika, bakpulver, och ammoniak i vatten kan ge mer punch än tvål ensam, och särskilt svåra fläckar kan ibland tas bort med en "pasta" gjord av bakpulver och vatten. Tandkräm ibland fungerar även i en nypa, och vissa människor svär vid tändvätska, särskilt när det gäller vax baserade fläckar som krita märken. Det är oftast en bra idé att testa eventuella behandlingar på ett icke synligt område innan du använder dem över stora fläckar av färg, bara i fall det finns en dålig reaktion.

Trots sitt namn, "allrengöringsmedel" städare är vanligtvis inte lämpliga för målade väggar. På samma sätt bör standardhushålls sprayer och scrubs brukar hållas för bänkskivor och sänkor om de inte har särskilt rekommenderat eller utsetts för väggar. Om du är osäker på huruvida en kemikalie fungerar, testa ett litet område eller be en professionell om råd.

När ingenting verkar fungera

Tyvärr kan inte alla fläckar tas bort från alla färger. Du kan hitta dig själv att försöka arbeta hårdare, antingen genom att skrubba och om igen eller använda progressivt hårdare kemikalier, men det är inte alltid det bästa tillvägagångssättet. Att vara alltför grov med dina väggar kan skada lacken eller ens ta bort det. När ingenting verkar fungera, kan du behöva anlita en professionell. Helt enkelt att måla över fläck är också ett alternativ i många fall, även om detta kan innebära att du måste åter måla hela väggen för att få ett enhetligt utseende.

Säkerhetsåtgärder

De flesta färgtillverkare rekommenderar att vänta ungefär en vecka efter målning för att rengöra dina väggar för att vara säker på att allt har haft tillräckligt med tid att torka ordentligt. Särskilt när du använder kemikalier, det är också viktigt att arbeta i ett väl ventilerat utrymme, eller åtminstone att hålla dörrar och fönster öppna för att se till att du har frisk luft. Bära handskar och skyddskläder kan också hjälpa skydda huden från några kemikalier eller starka rengöringsmedel.

  • Handskar kan hjälpa sköld huden från kemikalier eller starka rengöringsmedel.
  • Det kan vara bäst att börja med mer skonsamma rengöringsmedel och långsamt försöka hårdare leveranser vid rengöring målade väggar.
  • Rengör väggar med lite diskmedel läggas till varmt vatten.
  • Bakpulver kan bidra till att undanröja svåra fläckar.
  • En pasta gjord genom att kombinera bakpulver och vatten kan hjälpa till att rengöra svåra fläckar på en vägg.
  • Tandkräm kan ta bort krita märken.