Vilka är Origins of Shakespeares "Henrik IV"?

December 22

Henrik IV, även kallad Henrik IV - del I eller I Henrik IV, är en pjäs skriven av William Shakespeare i slutet av 1500-talet som har sitt ursprung i historiska fakta. Pjäsen utgör den andra delen av en tetralogi som följer händelser i samband med House of Lancaster, en av de stridande husen i den 15: e århundradet inbördeskrig slaget kallas Rosornas krig. De flesta av de händelser följer historien om dramatiska licens används, och majoriteten av karaktärerna är överdrifter baserade på riktiga människor.

Shakespeare skrev pjäsen för hans modern publik, förutsatt en viss förståelse av historien och moraliska klimatet. En tetralogi är en samling av fyra relaterade verk och Henrik IV är den andra kronologiska posten, efter Richard III. Kunskap om Richard III, antingen lek eller den historiska monarken, hjälper en läsare att förstå Henrik IV. De senare poster i tetralogin är Henrik IV - del II och Henrik V.

Pjäsen börjar när inbördeskriget är på väg att bryta ut, medan kung Henrik Iva € s allierade börjar slå på honom. Detta inkluderar ung soldat Hotspur, hans farbror Thomas Percy, och far Henry Percy. Trots namnet på pjäsen, är Henrik IV â € s story faktiskt mindre framträdande än de mer komiska händelser i hans skälmska son, prins Harry, och hans dramatiska bästa vän, Falstaff. Den slutliga striden ser Harry och hans far vänd ut mot Hotspur och hans farbror, med Hotspurâ € s pappa sitter i sista minuten.

Falstaff är det enda tecknet från pjäsen som är helt fiction. Den Percy familjen alla baserade på verkliga personer som utförde liknande roller i verkliga livet och kung Henrik IV och hans son var också uppenbart riktiga. Dramatisk licens togs med personligheter av karaktärerna, med Percyâ € s målade som mer skurkaktig och prins Harry som mer komiska än de var förmodligen i verkliga livet.

Shakespeare sannolikt drog sin forskning för pjäsen från ett noterat texten i tiden med titeln The Chronicles of England. Henrik IV skrevs anta att publiken hade redan kunskap om Rosornas krig mellan husen Lancaster och York. Ett viktigt tema som presenteras i pjäsen, som först tillverkades i 1597, var om adeln var gudom valt. Det var en vanlig fråga som diskuteras i konsten under den tid som Shakespeare skrev.

  • Den vilda jakten på lyckan fungerat som historisk foder för "Henrik IV".
  • Det var vanligt att dramatiker av Shakespeares tid att anpassa välkända historiska redogörelser för scenen.
  • Shakespeares "Henrik IV" är baserad på engelsk historia.