Vilka är de vanligaste orsakerna till blod i sputum?

August 10

Blod i sputum, medicinskt kallas hemoptys, är en term som används när en person spottar blod, vanligen åtföljd av slem. Detta indikerar ofta att det finns någon form av problem med lungorna, och en medicinsk utvärdering indikeras. Medicinska tillstånd som lunginflammation, bronkit, eller tuberkulos innebär ofta detta symptom. I vissa fall kan blod i sputum vara en indikator på hjärtsvikt. Behandling för detta symptom förlitar sig på att erhålla en korrekt diagnos, så att den direkta orsaken till utvecklingen av blod i sputum kan behandlas.

Lunginflammation är en vanlig orsak till blod i upphostningar. Detta tillstånd oftast orsakas av en bakterieinfektioner, men virusformer lunginflammation kan också förekomma. Symtomen omfattar ofta feber, frossa, och andnöd. Bröstsmärta, trötthet, och aptitlöshet är också vanliga. Behandling för lunginflammation kan omfatta over-the-counter eller receptbelagda mediciner, vila, och ökad vätskeintag.

En annan vanlig orsak till blod i sputum är en lunga tillstånd som kallas bronkit. Bronkit är den term som används för inflammation i luftvägarna som leder till lungorna och oftast uppstår som ett resultat av en viral luftvägsinfektion. Symtom på bronkit kan inkludera bröstsmärta eller obehag, feber och andnöd. Den slem i samband med bronkit kan vara grön eller en rosa färg om färgat av blod. Bronkit behandling innebär egenvård med over-the-counter mediciner, vila och korrekt vätskeintag medan viruset kommit igång.

Tuberkulos är en smittsam lunginfektion orsakad av bakterier. Utan riktig behandling kan denna infektion sprida sig till andra områden i kroppen. Förutom blod i upphostningar, kan andra symptom på tuberkulos är feber, viktminskning, och andningssvårigheter. Behandling för tuberkulos kan vara svårt, och en kombination av mediciner kan behöva tas i flera månader. Patienter med svåra symtom kan behöva läggas in på sjukhus för behandling.

Ett hjärta tillstånd som kallas kronisk hjärtsvikt kan ibland orsaka blod i upphostningar. Hjärtsvikt uppstår när hjärtat är inte längre i stånd att pumpa en tillräcklig mängd blod till andra organ i kroppen. Symtom på detta tillstånd kan omfatta viktökning, hjärtklappning, och snabb puls. Behandling för hjärtsvikt vanligtvis involvea livsstilsförändringar och användning av receptbelagda mediciner, även om en hjärttransplantation är ofta nödvändigt.

  • När blod i sputum kombineras med hjärtklappning och en snabb puls, är nödvändigt ytterligare hjärt testning.
  • Hjärtsvikt, vilket orsakar hjärtklappning, kan orsaka blod i sputum.
  • Tuberkulos och lungcancer är två av de allvarligaste orsakerna till slem med blod.
  • Både lunginflammation och bronkit kan orsaka andnöd.
  • Tuberkulos kan diagnostiseras med en lungröntgen.
  • Lunginflammation kan orsaka blod i sputum, samt feber och frossa.