Multipel skleros: Hinder för sunda matvanor

May 27

Att vara uppmärksam på några av de sätt som multipel skleros (MS) symptom kan störa hälsosam kost kan hjälpa dig att hålla på rätt spår. Även med de bästa avsikter, kan upprätthålla goda matvanor vara svårt. Till exempel anser dessa besvärande symtom:

 • Trötthet: Om bara få igenom dagen tar all din energi, sätta tid och kraft på hälsosamma måltider kan verka överväldigande. Så istället för att äta balanserade måltider, kan du finna dig ta tag i närmaste (ohälsosamma) snacks.

  Eller du kan nå för quick fix - en viskning av något sött som ger dig en tillfällig boost, men sedan ger du dig trött och hungrig - snarare än protein, vilket minskar trötthet och hjälper dig att upprätthålla en mer konsekvent blodsockernivå. Ganska snart har du en ond cirkel som går, med trötthet som bidrar till dålig kost och dålig kost bränslepåfyllning din trötthet.

  En dietist kan rekommendera hälsosamma rätter som är lätta att förbereda. En arbetsterapeut (OT) kan ge dig massor av energispartips, inklusive rekommendationer för hjälp matlagning prylar och verktyg, idéer om hur man arrangerar din matlagning utrymme, och strategier för att förenkla dina shoppingturer. Ring National MS Society for remisser till specialister som har erfarenhet av MS (800-FIGHT-MS).

 • Depression: Liksom trötthet, är depression vanligt i MS. Och tyvärr, människor som är deprimerade kan uppleva betydande förändringar i deras aptit - antingen äta mycket mindre eller mycket mer än de brukade. Varken extrem är särskilt hälsosamt.

  Om du har tappat intresset för mat eller inte verkar njuta av att äta på det sätt du brukade, eller om du befinner dig äta mycket av inte-så-hälsosam komfort mat för att öka din sprit, se till att låta din läkare vet . Andra saker, som trötthet och vissa mediciner kan orsaka förändringar aptit, men det är fortfarande viktigt att ta reda på om depression är den skyldige.
 • Tillgänglighets eller rörlighet problem: Ibland människor har svårt att sätta ihop hälsosamma måltider eftersom de inte kan navigera butikerna eller deras kök som de brukade. Till exempel, får livsmedel vara på otillgängliga hyllor, kastruller och stekpannor kan ha fastnat i out-of-the-way platser, kan köket vara för liten för att rymma en skoter, och räknarna kan vara för hög.

  Så, när det blir mer utmanande, kan du finna dig hoppa över måltider eller förlita hårdare på färdigmat eller avhämtning. Vi är inte stora fans av någon av dessa strategier. Om du befinner dig äta mer färdiglagad mat, se till att kolla in de ingredienser eftersom många frysta livsmedel är höga i natrium eller fett, vilket kan höja blodtrycket och få dig att sätta på pounds.

  En dietist kan peka dig i riktning mot vissa hälsosamma produkter och kan också föreslå enkla menyer som är en kick att fixa. Dessutom kan en OT hjälpa dig att räkna ut hur man gör din matlagning utrymme mer organiserad och tillgänglig så att de objekt som du behöver är inom räckhåll.

För detaljerad information om MS och näring, och praktiska strategier för val av livsmedel och förberedelser, kolla in National MS Society häfte, mat fö r tanke: MS och Nutrition, eller genom att ringa (800) FIGHT-MS.