Vad är en tennis skjorta?

June 1

En tennis skjorta, ofta kallad en pikétröja eller helt enkelt en polo, är en stil av skjortan utvecklats ursprungligen för slitage under tennismatcher, men har sedan spridit sig till olika sporter och andra områden som en klädnad av preferens. Utformad som en kortärmad t-formad tröja med en krage och en kort knappslå, oftast med bara två eller tre knappar, var tennis skjortor avsedda att tillgodose behoven hos tennisspelare. Sedan sin uppfinning har dock användningen av dessa plagg sprida sig till andra områden och de har varit med i ett antal olika modekollektioner.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, skulle män vanligtvis bära långärmade, vit, full knäpp skjortor medan du spelar tennis. Dessa var ofta slitna med tunga flanell byxor, och hela outfiten var inte oerhört lämplig för omfattande atletisk aktivitet. Den franska tennisstjärnan René Lacoste designat en ny stil av plagg som skulle tillåta ökad komfort och rörlighet och skulle totalt sett bättre tillgodose behoven hos en person som spelar tennis.

Lacoste designade sin första tennis skjorta för att ha korta ärmar, snarare än de långa ärmar som traditionellt var slitna rullas upp och skulle komma unrolled under en match. Han ingår en krage som skulle bidra till att absorbera svett och kunde fällas upp för att hålla solljuset på baksidan av halsen. En kort knappslå vid ringningen skulle tillåta skjortan som ska knäppt för större blygsamhet, eller lätt uppknäppt för att tillåta en bärare för att svalka sig under en match. Lacoste använde ett stickat tyg, specifikt piqué bomull, snarare än ett vävt material, vilket ökar hållbarheten och eftersom det andades bättre att hjälpa till att kyla bäraren bort under spel.

Den ursprungliga tennis shirt designad av Lacoste ingick också en liten alligator broderat in i fronten på bröstet, som amerikanska journalister hade börjat hänvisa till honom som "alligator" eller "krokodilen". Hans ursprungliga designen för tennis skjortan omedelbart märkt av andra spelare och Lacoste snart samarbetar med en kläd merchandiser att massproducera sin mantel. Skjortan var ganska framgångsrik bland ett antal olika sporter spelarna, speciellt polospelare, som bar skjortan så ofta att designen kom att kallas oftare som en polotröja än en tenniströja i många olika regioner.

I slutet av 20-talet, var tennis skjortan med i modet från designers som Ralph Lauren och steg till popularitet bland teknikföretag och andra kontorsmiljöer som standard för "business casual" mode. Tennis tröja är också ofta bärs i detaljhandeln, där arbetsgivare önskar ett plagg som är mer professionell än en vanlig t-shirt, men är inte lika formell som en knäppt skjorta. Många landskapsarkitekter och andra yrkesgrupper som arbetar utomhus också ofta föredrar tennis skjortor som de fortfarande ger andningsförmåga för att hålla bäraren sval, medan trikå är robust och tålig.

  • Tennis shirts skapades ursprungligen för spelet i tennis.
  • Tennis shirts är avsedda att tillgodose behoven hos tennisspelare.
  • Skjortorna att kvinnor spelar tennis i regel är mer figursydd och elegant.