Vad orsakar en Klåda Ear Canal?

May 28

En klåda hörselgången kan orsakas av infektion, irritation, problem med öronvax, och främmande kroppar i örat. Patienter kan också uppleva smärta, nedsatt hörsel, och andra symptom som kan vara till hjälp under en diagnostisk utvärdering för att ta reda på varför hörselgången är kliande. Behandlingsalternativ varierar och kan innefatta läkemedel, smörjmedel och bevattning av örat. Det finns åtgärder man kan vidta för att undvika en klåda i hörselgången genom att lösa gemensamma riskfaktorer.

Infektioner i hörselgången som involverar svampar, virus eller bakterier är vanliga syndarna. Ett välkänt exempel är så kallade "simmare öra", som orsakas av ansamlingar av vatten i örat som orsakar kronisk irritation och gör örat sårbar för infektion. Personer med öroninflammationer märker kan också smärta och en illaluktande utsläpp utöver klåda hörselgången. Öroninfektioner kan behandlas med mediciner för att döda den orsakande organismen och bevattning för att städa ur örat, om det anses nödvändigt.

Irritation i hörselgången kan associeras med hudåkommor som eksem och psoriasis, samt överdriven svettning. Huden i hörselgången är öm och mycket känslig. Om det börjar att torka ut eller flinga, kan det bli mycket kliande. Klåda hörselgången i samband med öronvax frågor kan vara resultatet av ett vax uppbyggd eller en otillräcklig tillgång på öronvax. Låga nivåer av vax kan lämna örat utsätts för torrhet och irritation. Mediciner kan mjuka vax för borttagning och smörjmedel kan användas för att behandla torr hud inne i örat.

Främmande föremål i örat, inklusive skräp och små insekter, kan också ligga bakom en kliande hörselgången. I detta fall är behandlingen vanligtvis bevattning med varmt vatten för att spola källan till klåda ut ur örat. Patienten kan uppleva visst obehag, beroende på storleken på objektet, och i vissa fall, kan en läkare behöva använda verktyg för att extrahera objekt, speciellt om den har blivit inbäddade i öronvax. Det är viktigt att hålla stilla under denna procedur för att minska risken för skador på hörselgången i processen.

Folk gillar simmare kan använda smörjmedel i öronen innan simning, samt bära öronproppar för att hålla hörselgången varm och torr. Detta kommer också att minska risken för tillstånd som förknippas med chock till öronen från kallt vatten. Efter simning, kan öronen vara försiktigt handdukstorrt på utsidan och huvudet ska lutas så att vattnet kan rinna av. Människor som har en historia av öroninfektioner kanske vill diskutera ytterligare simning försiktighetsåtgärder med sina läkare.

  • Öroninflammation kräver ibland ett besök på en läkare.
  • Hudåkommor som eksem kan irritera örat.
  • Utländska poster som kommer in i örat kan leda till en kliande hörselgången.