Vad är redigering programvara?

May 14

Redigeringsprogram är lite av en allomfattande term som kan användas för att hänvisa till ett stort utbud av produkter som används för att redigera olika typer av media. Generellt tenderar det att hänvisa till datorprogram som kan användas för att redigera ljud, video, fotografiska och grafiska filer. De flesta redigeringsprogram är specifik natur och handlar om en viss typ av media, även om vissa program kommer att tillåta redigering av liknande filtyper beroende på vilken typ av arbete som redigeras. Redigering programvara används i ett brett spektrum av konstnärliga och kreativa yrkesområden och är vanligtvis en stor del av skapandet av film, tv, musik, reklam och tidningar.

De flesta datorprogram som används som redigeringsprogram skulle ingå i en av ett antal olika kategorier. Video redigeringsprogram, till exempel, används för att redigera och pussla ihop olika videofiler för att skapa en längre eller mer raffinerad slutprodukt. Denna typ av programvara kan också ofta användas för att exportera den resulte videofil på en mediaformat såsom en CD-skiva (CD) eller digital versatile disc (DVD).

Ljud redigeringsprogram används vanligtvis i inspelning, redigering, och slutföra ett musikstycke, voice-over arbete, eller andra ljudinspelningar. Dessa typer av program tillåter vanligtvis en editor att arbeta med ljudinformation och manipulera det på ett antal olika sätt. Med musik, innebär detta ofta städa upp ljudkvaliteten på musiken och göra en mer förfinad slutprodukt, medan voice-over redigering oftast innebär lägga till effekter eller sätta olika klipp tillsammans för att göra en fullständig ljudprojekt.

Redigeringsprogram kan också innefatta flera funktioner, till exempel vissa videoredigeringsprogram som också möjliggör ljudredigering samtidigt compositing en slutprodukt tillsammans. Andra typer av redigeringsprogram kan användas för grafisk redigering såsom fotografier eller skapa reklam och kommersiella konstverk. Fotografisk redigeringsprogram kan användas av professionella fotografer som vill lägga till effekter eller retuschera bilder, samt av hemmafotoentusiaster som vill lägga lite av professionalism i sitt arbete.

Andra typer av grafiska redigeringsprogram syftar mer på att skapa grafiska bilder för konstverk eller reklam. Dessa typer av program används vanligen för att skapa ursprungliga innehållet eller lägga dator element till något som skapats genom ett traditionellt medium. Denna grafiska redigeringsarbete ses ofta i tryckt reklam, serietidningar, och konceptuell konst som används för film och tv-spel.

  • De flesta redigeringsprogram behandlar en viss typ av media, som film eller video.