Vad är en Block Plane?

May 12

Block plan är en typ av träbearbetning plan som kännetecknas av närvaron av en liten sektion av järn som är placerad för att åstadkomma en avfasning i en uppåtgående tillstånd. Anses vara en av de enklaste av alla hand plan att använda, är den viktigaste funktionen av blocket plan att skära ändträ på en träbit, lämnar en relativt jämn yta. Järn fasningar i typiska blocket planen är inbäddade på en lägre vinkel än med många andra typer av flygplan, som bidrar till att göra verktyget speciellt lämpad för att hantera slut korn.

Medan många olika typer av flygplan är konfigurerad för användning längs den exponerade ytan av en sektion av trä, dessa plan kräver ofta två händer under drift. Detta tenderar att göra de större plan olämpliga för detaljarbete, till exempel på slutet korn av en planka. Däremot är blockplanet tillräckligt liten för att drivas med hjälp av en hand. Detta lämnar däremot fri att stabilisera den del av trä, vilket gör det enklare att placera både den lilla handen planet och träet så att trimning och klippa ändträ området är mer effektiv.

Namnet för blocket planet kommer från den vanliga termen för utjämning och kapning slutkorn. Snickare hänvisa till denna uppgift som blockerar in. Eftersom detta speciellt utformad plan bidrar till att göra processen att blockera i enklare, snabbare, och generellt mer effektiva verktyget blev snart känd vanligen som ett block plan.

Medan blocket planet är främst avsedd för användning i träbearbetning projekt kan verktyget användas i alla typer av uppdrag där paring eller rakning av ett material som är nödvändigt. Till exempel kan ett block plan användas för att avlägsna torkade trälim från en yta, med en enkel rakning rörelse för att successivt skala bort limmet. Verktyget kan också användas för att jämna ut ytan på små delar av murverk, t.ex. slut brickor på en stödmur. Även om det är möjligt att använda sig av blocket planet i många olika typer av rakning och fanersvarvning verksamhet, bör det noteras att järn bladet kan skadas med tiden när de används på andra än trä ämnen.