Vad är en sport ATV?

November 10

En sport ATV är en all-terrain fordon konstruerat med hastighet i åtanke. Denna maskin är lättare än ett verktyg ATV och har lång fjädring att ta ojämn terräng och även hopp. De kåpor på en sport ATV är oftast utformade med aerodynamik i åtanke, och själva maskinen kommer att innehålla en hög markfrigång för att möjliggöra trafik lätt över exceptionellt stenig eller svår terräng. Dessa maskiner används vanligen för racing, fritids ridning i snö och sand, och någon annan inställning där hastigheten är viktig.

De flesta sport ATV-modeller kommer att innehålla en hasplåt monterad på fordonets underrede. Denna platta har två syften: dels kommer det att skydda underredet från påverkan från stenar eller andra hinder, och andra, kommer det att ge ännu mer aerodynamisk fördel till maskinen. Släpplåten är vanligtvis gjord av stål, även om aluminiumplåtar är också tillgängliga för att spara vikt. Vissa sport ATV-modeller kan funktionen en pensel vakt också, vilket är en serie staplar som går över framsidan av fordonet för att förhindra att kroppen påverkan från träd, buskar och andra hinder.

Vissa modeller från olika tillverkare kommer att innehålla alla nödvändiga tillbehör eller modifieringar för att göra sporten ATV Street Legal, vilket innebär att maskinen kan köras på asfalterade vägar lagligt. ATV måste ha strålkastare, bromsljus, en registreringsskylt innehavare och olika andra modifikationer som krävs av statliga eller federala lagar. Inte alla sport ATV-modeller är konstruerade för användning på väg, dock, och dessa modeller kommer att sakna strålkastare och bakljus, samt andra modifieringar. Detta görs för att främja viktbesparingar, vilket är mycket viktigt när maskinen är tänkt att användas för tävlingsbruk.

Däcken på sporten ATV kan bytas för att rymma en viss typ av terräng. Dessa ATV används ofta i sanden, vilket innebär däck som är utformade för sand ridning måste monteras på maskinen. Dessa däck har skopor som kan skära in i sanden för dragkraft. Andra typer av däck kan vara bättre lämpade att rida över stenar, och ytterligare andra kan vara bättre lämpade för ridning genom exceptionellt leriga förhållanden. Mud kasta däck är utformade så att leran att flyta genom slitbanan och utanför däcket och därmed bevara dragkraft och förhindra överskotts hopbakning av lera på däcken.

  • Mud-shedding däck är ett vanligt alternativ för sport ATV.