Vad är en Pulsar?

November 15

En pulsar är en snabbt roterande neutronstjärna som sänder stora mängder elektromagnetisk strålning (ljus, röntgen, radiovågor, etc.) och partikelstrålar. En neutronstjärna är det som blir över när en stjärna 4-8 gånger massan av vår sol bränner upp det mesta av sin bränsle och exploderar i en supernova. De yttre skikten av stjärnan skjuter utåt snabbt, medan stjärnornas kärnan kollapsar till en sfär ca 20 km i diameter. Vissa neutronstjärnor inte roterar mycket snabbt, men de som gör är kända som pulsarer.

Suns mer massiv än 8 gånger massan av vår sol kollaps för att bilda svarta hål, som avger mycket lite strålning eftersom deras gravitation väl är så djup att ingenting kan fly från den. Suns mindre än fyra gånger massan av vår sol förvandlas till röda jättar och sedan bruna dvärgar, utan att kollapsa in i en neutronstjärna. Men de solar som inte kollapsar i neutronstjärnor släppa en massiv mängd energi i processen, på grund av den stora energin i den kollaps saken. Ibland kan en liten initial rotation i stjärnornas kärna kommer att förstärka kraftigt som kollapsen uppstår, som en skridskoåkaren tenderar att snurra snabbare och de drar sina vapen närmare in mot sig själva.

Partikel jets och elektromagnetisk strålning utgår från två platser på spinning neutronstjärnan - norr och söder magnetiska poler. Eftersom allvaret i neutronstjärna är så massiva (tusentals gånger större än solen), mycket lite materia eller ljus rymningar från någon annan del av pulsar. Eftersom de magnetiska polerna är något feljusterat med rotationsaxeln, precis som på jorden, vi observerar pulsarer som ljuskällor som blinkar på och av vid en vanlig frekvens, eftersom de magnetiska polerna snurrade runt av rotationen av stjärnan. Detta fenomen observerades först av doktorand Jocelyn Bell i slutet 1967.

Pulsarer producerar magnetfält ungefär en triljon gånger mer intensiv än jordens. Pulsarer i binära konfigurationer med normala stjärnor är de mest lätt att observera, eftersom alla neutronstjärnor tenderar att dra saken bort av sina följeslagare stjärnor, vilket resulterar i en lysande ackretionsskiva. Pulsarer accreting materia från en följeslagare stjärna tenderar att rotera ännu snabbare eftersom de får massa. Pulsarer roterar någonstans mellan 10 och 1000 gånger per sekund, med vissa varianter snurrar ännu snabbare. Rotations andelen vissa pulsarer är så vanliga att de är kända som de mest exakta klockor i universum. Bland det mest exotiska av kosmologiska föremål, pulsarer ger oss ett fönster in i en bisarr värld där högintensiva gravitations och elektromagnetiska fält utsätts för relativistiska hastigheter, vilket testar den yttersta gränsen för vår förståelse av fysiken.

  • Den allmänna relativitetsteorin visar hur gravitationen orsakar ljus att böja.
  • Space teleskop används för att studera pulsarer.
  • En pulsar är en roterande neutronstjärna som kommer att explodera i en supernova.