Hur kan jag undvika att få Sido Stygn När jag kör?

June 23

Många löpare och andra idrottare upplever korta, kraftiga smärtor som kommer från en punkt strax under sina revben burar. Dessa ofta försvagande kramper kallas sido stygn eller, mer formellt, motion relaterade övergående buksmärtor (ETAP). De kan bokstavligen ta en idrottsman till hans eller hennes knän, men smärtan kan lindras genom vila, självmassage av membranområdet och noggrann stretching. De kan också i hög grad förhindras genom ordentlig uppvärmning tekniker, kostförändringar och en förändring i rinnande mekanik.

Stygn inte orsakas av överdriven gasbildning eller brist på syre till bröstmusklerna. De orsakas främst av en spasming diafragma, muskeln som hjälpmedel att andas och håller de inre organen separerade från brösthålan. När en person andas, rör sig membranet nedåt, en åtgärd som tenderar att sträcka ligamenten fäst vid den. Normal utandning orsakar membranet att stiga, och de inre organen är knutna till det, särskilt i levern, blir mer avslappnad. Denna process är tänkt att fortsätta utan att misslyckas under en löpare hela sessionen.

Problemet börjar med gravitationen. En löpare inre organ är naturligt dras ned av tyngdkraften, men membranet dras mekaniskt uppåt under andning. Om en löpare fot slår i marken vid fel tidpunkt i andningscykeln, förflyttar membranet upp så ligamenten fäst vid den flytta ner. Denna sträckning av ledbanden, särskilt på löparens högra sida där levern är fäst, kan vara mycket smärtsamt. Membranet kan gå in i en spasm, eftersom dess normala cykeln stördes av chocken av löparens fot. Smärtan som genereras av såväl de sträckta ligament och kramp membranet utgör sido stygn.

Behandla sido stygn efter att de utvecklar är ofta en fråga om vila, självmassage och stretching. Om löparen kan trycka flera fingrar under hans eller bröstkorg, kan de sträckta ledband ofta manipuleras tillbaka till ett friskare tillstånd. Genom att använda djupandningsteknik, även känd som magen andas, bör löparens membran också sluta spasming efter några minuter. Experter föreslår blåser ut en stark andetag genom spetsade läpparna, som om att blåsa ut ljusen på en födelsedagstårta. Undvik att ta ytliga andetag, som tenderar att hålla membranet fångade i ett tillstånd av limbo.

Förhindra stygn i första hand kan innebära vissa ändringar i sin kör rutin. Dricka en tillräcklig mängd vätska innan en körning kan hålla musklerna hydrerad och minska risken för kramper. Det bör också finnas minst en två till tre timmars mellanrum i att äta innan en körning. Stretching övningar innan ett lopp bör innehålla några långsamma sida till sida rörelser att sträcka ledband i buken bifogas membranet.

Många sida stygn orsakas av en rinnande teknik som används av cirka 30% av alla löpare. De flesta löpare har en föredragen fot som motsvarar utandning. Majoriteten av löpare andas samtidigt sina vänsterfötter med marken. De inre organen på vänster sida av kroppen är i allmänhet mindre, vilket innebär att chanserna för en sträckt ledband orsakar sido stygn eller spasmer är minimala. Levern är dock en ganska tung orgel placerad på höger sida av kroppen. Om en löpare gynnar hans eller hennes högra ben medan utandning, kan chocken av foten strejken och positionen av membranet utlösa sido stygn.

Lösningen på undvika sida stygn kan vara en fråga om att ompröva en s löpstil i syfte att undvika utandning som höger fot träffar marken. Genom att ändra den föredragna foten från höger till vänster, kan en löpare förhindra den typ av spänningar i buken ligament som ofta utlöser sido stygn.

  • En person utan rade kan få kramper när du kör.
  • Öva djupa andning tekniker kan hjälpa en löpare undvika att få sido stygn.
  • Drick tillräckligt med vätska före en körning.
  • När du kör, är en persons inre organ naturligt dras ner av gravitationen.
  • Stretching muskler och ligament i sidan kan bidra till att förhindra sido stygn.
  • Många ivrig löpare upplever sido stygn någon gång.