Vem är Hadrian?

June 28

Hadrianus var en kejsare av Rom 117-138 CE. Han är kanske mest känd för att bygga en försvarsmur i Storbritannien som är känd som Hadrianus mur; muren utsågs ett världsarv av FN 1987. Hadrianus har många andra prestationer till hans namn, men för att leda människor klassificera honom bland de "Fem goda kejsarna" i Rom.

Hadrianus fullständiga namn är Publius Aelius Traianus Hadrianus, och han föddes 76 CE. Det finns en viss tvist om platsen för hans födelse, med de flesta historiker överens om att han var född i Hispania, numera känd som Spanien, medan Hadrianus själv hävdade att han var född i Rom. Hadrianus insisterande på romerska födelse kan ha varit mer relaterade till hans önskan att framstå som Roman som möjligt, dock så många romare diskriminerade personer födda i de avlägsna delarna av riket.

Han lyckades till tronen som en följd av en dödsbädd begäran av den tidigare kejsaren, Trajanus. Historiker tror att Hadrianus får tacka för hans följd till Trajanus fru, som påstods förtjust i Hadrianus, och det är säkert möjligt att hon slätade vägen till tronen. Som en linjal, vände Hadrianus sig vara relativt lugn, med en defensiv strategi för att ta hand om det romerska riket, snarare än en offensiv en, och perioden av romersk historia, som han hade uppsikt präglas av en anmärkningsvärd blomning av konst och en allmän känsla av frid.

Hadrianus var verkligen bland de bäst utbildade och mest odlade av de romerska kejsarna, och han var en stor mecenat, speciellt arkitektur. Hans intensiva intresse för grekisk kultur manifesteras i en förkärlek för klassiska statyer och arkitektur, och han övervakade byggandet av ett sortiment byggnader, inklusive Pantheon i Rom och många tempel. Han tillbringade också mycket tid på att resa under hans tid som kejsare, spenderar mer tid utanför Rom än i den.

Även Hadrianus hade en gemål, Vibia Sabina, paret hade inga barn, och historiska redogörelser antyder att deras förhållande var ganska stormiga. Hadrianus drog sällskap av en manlig följeslagare, Antinous, som drunknade under mystiska omständigheter på Nilen i 130 CE. Ytterst Hadrianus bosatte sig på Antonius Pius som en efterträdare, efter Aelius Caeser, hans första val, dog. Antonius Pius var också känd för att vara en relativt lugn linjal med en stor lojalitet till Hadrianus, som hans öknamnet "Pius" innebär.

  • Hadrianus var en mecenat, och var mest intresserad av arkitektur.
  • Hadrianus övervakade konstruktionen av många byggnader i Rom.