Vad är Bhel Puri?

October 13

Bhel puri är ett mellanmål mat som är en vanlig del av det indiska köket. Som en favorit mellanmål runt Mumbai, är skålen brukar betraktas som en form av chaat, en familj av snacks som normalt serveras på små tallrikar som passar lätt i handflatan. Medan det finns ett antal olika recept för bhel puri, mest exempel en kombination av frukter, grönsaker och kryddor.

Det finns vissa meningsskiljaktigheter om exakt när bhel puri först skapades. Många culturists tror att de tidigaste recepten krävde användning av puffat ris i kombination med flera friterade snacks, en del av dem gjorde med hjälp av kikärtsmjöl. Lägga till smak och konsistens i snack är tärnade tomater, färsk lök och hot peppers kastade med puffat ris och krispigt mjöl baserade ingredienser. Det är inte ovanligt att lägga någon form av frukt till blandningen, såsom tärnad mango, riven kokos, eller någon typ av söta chutney.

För smaksättning, är koriander ofta användas tillsammans med någon typ av senapsolja. Alla ingredienser kastas ihop strax före servering, eftersom den lilla mängden vätska från tomaterna eller frukt skulle mjuka upp krispigt element och lämna bhel puri något fuktig. För att följa med chaat är små platta bitar av krispiga bröd serveras vanligtvis på sidan. Brödet fungerar som ett scoop för bhel puri, vilket gör det enkelt att njuta av mellanmål utan hjälp av någon typ av bestick.

Bhel puri kan serveras som en varm mellanmål eller en kyld behandla. När en kall mellanmål föredrages, kan alla ingredienser beredas, lagras i separata behållare, och placerades i ett kylskåp. Eftersom det tar bara några ögonblick för att kombinera ingredienserna, är det möjligt att tillåta dem att kyla förrän strax innan tiden för att tjäna chaat.

Medan bhel puri är vanligast finns i Indien, har populariteten av snack börjat sprida sig till andra delar av världen. På grund av den ökade tillgången på indiska köket i länder som USA, Kanada och Storbritannien, många etniska baserade livsmedelsaffär bär alla grundläggande ingredienser som behövs för att förbereda äkta bhel puri. Det finns dock ingen anledning att avstå från att förbereda den här typen av chaat om det inte finns några etniska livsmedelsaffär i samhället. Eftersom de flesta av ingredienserna är också lätt tillgängliga i de flesta livsmedelsbutiker, är det möjligt för vem som helst att förbereda detta indisk mat som ett mellanmål eller ens som plockmat för casual sociala evenemang.

  • Bhel puri och andra gatu livsmedel säljs vid utomhus marknader i hela Indien.
  • Tärnad mango kan sättas till bhel puri.
  • Bhel puri är särskilt populärt i Mumbai, Indien.
  • Koriander används ofta för att smak bhel puri.
  • Bhel puri ofta kryddat med senapsolja.