Vad är några bra ost och vin liga?

October 3

Parningen av ost och vin kan låta förvirrande, men kan leda till läckra kombinationer. Även om inga riktlinjer är exakt, några allmänna smakblandningar är bombsäkert träffar. När du behärskar de grundläggande idéerna i vin och ostprovning, få så experimentell som du önskar. Med god ost och utsökt vin, kan ingen kombination vara en sann katastrof.

Om du gillar vita viner, föreslår vanlig teori åtnjuter dem med mjuka ostar. Rött vin fans kommer ofta riktas mot hårdost ligaspel. Men dessa regler är endast förslag, och det viktigaste elementet till ost och vin liga är blandning av smaker, inte texturer.

Milda vita såsom Sauvignon Blanc par väl med noga smaksatt ost som Gruyere eller Asiago. Smakerna kommer inte överbelasta varandra och för att möjliggöra prova att uppleva nya nyanser i både ost och vin. Milda röda, såsom fruktig Beaujolais, ofta ihopkopplade med Camembert. Ljuset tånge osten belyser fruktsmaker, ökar karaktären av vinet.

För en medelfyllig vitt, såsom Chardonnay eller Gewürztraminer är läckra serveras med milda cheddars eller milda getostar. Dessa är uppfriskande kombinationer som upprätthåller de skarpa smaker av båda elementen. Medium röda, såsom Merlot, Chianti och Shiraz, innehålla fler tanniner och något tyngre smaker än sina ljusare syskon, och kan stå upp till en starkare ost. Färsk mozzarella, Pecorino och medel Cheddars såsom Dubliner allt gå bra med medel vita. Medium viner kan kombinera bra med ett brett utbud av ost smaker, och gör utmärkta baser för experiment.

För riktigt fylliga eller söta dessertviner, starka ost och vin matcher gör en explosiv kombination för paletten. Aged Gouda eller autentiska Stilton är bedövning när de kombineras med Port. Tunga, kryddiga Zinfandels stämmer väl med starka Bleu ostar eller ljusa engelska Cheddar. Flowery Viogniers ofta ihopkopplade med självsäkra smaker, såsom de som finns i åldern getost som Chevre.

Att inrätta en progressiv ost och vinprovning, rekommenderar vi att du börjar med ljuskombinationer och arbeta mot tyngre smaker. Provningar kan baseras kring specifika smaker, sorter eller färger av viner. Ett populärt sätt att smaka är att välja milda, medeltunga och tunga versioner av en ost som cheddar, och servera med lämpliga viner. Alternativt kan du prova en provsmakning av olika kroppar Chardonnays, varje kombinerad med en separat ost. Om du bara vill hitta en ost att tjäna som kommer att matcha en mängd olika tillgängliga viner, medel smaker som Pecorino eller mild Brie passar bra ihop med många viner.

  • Medium röda viner, som Merlot, Shiraz och Chianti, kan kopplas ihop med starkare ostar.
  • Gruyère går bra med sauvignon blanc.
  • Fontinaost går bra med milda vita viner.
  • Ett glas rödvin.
  • Hårda ostar ihop bäst med rödvin.
  • Aged Gouda är perfekt för servering med Port.
  • Cheddarost går med många viner.
  • Vitt vin går generellt bra med mjuka ostar.
  • Chevre ofta par väl med viogniers.