Vad är en Abduction Splint?

August 27

Ett bortförande skena stabiliserar ett gemensamt för att kunna läka. Skenor kan vara nödvändigt efter operation eller att hjälpa patienter med medfödda tillstånd som höftledsdysplasi. Muskel spasticitet, i vissa fall, kan också behandlas med ett bortförande skena. Dessa ortoser används vanligen på höfterna och tummar, även om andra leder kan stabiliseras och immobiliseras med ett bortförande splint också.

Även känd som ett stag, behöver denna bit av medicinsk utrustning för att vara anpassade monteras till patienten för att se till att det kommer att vara bekväm och korrekt inställd. I en passande session, kan en skena i rätt storlek ska spännas på och noggrant justeras, i samråd med läkaren övervaka ärendet. Utrustningen kommer föra bort fogen inblandade, flytta den ut och bort från kroppen i en förlängning. Det stabiliserar också skarven så att den bara kan röra sig genom ett begränsat utbud av rörelse som det läker.

Beroende på fallet kan en patient behöva bära ett bortförande splint upp till 23 timmar om dagen. När den tas bort för hygien, kan patienten kontrollera huden runt skenan för tecken på irritation och skav, och kan också ta bort och rengör liners. Utbytbara liners är tillgängliga så att patienten doesnâ € t måste vänta på smutsiga stommar som ska rengöras innan skenan igen. Som läkningen fortskrider, kan läkaren rekommendera ytterligare justeringar för att öka komforten.

Höftledsplastik är en vanlig anledning till att bära ett bortförande skena. Efter operation, kan höften vara bräcklig och instabil. Stöd den och hålla den så orörlig som möjligt med bettskena ger det en chans att läka, och patienten kan gradvis minska skenor tid över tid och börja sjukgymnastik för att bygga styrka i fogen. Spjälor kan också rekommenderas för patienter med instabil fogar utsatta för störningen, eller för barn med gemensam dysplasi. Immobiliseringen kan hålla leden på plats medan det växer med målet att räta och stärka den.

Iklädd ett bortförande splint kan vara obekväma. Rörelseomfång är begränsad och patienter kan ha problem att gå, sitta helt upprätt, och slippa låga stolar och sängar. Vissa justeringar kan behöva göras hemma och på arbetsplatsen för att rymma skenan medan patienten läker, såsom upplyft en säng att se till att patienten kan få ut på ett säkert sätt. Människor som märker rodnad, ömhet, eller hudförändringar runt skenan bör ta upp dessa med en läkare, eftersom de kan vara ett tecken på infektion eller irritation och kan kräva behandling.

  • Höftledsplastik är en vanlig anledning till att bära ett bortförande skena.