Vad är en Banjo?

January 21

En banjo är ett stränginstrument som har en klassiskt rundad kropp med en lång, smal hals. Antalet strängar varierar beroende på typ: en klassisk banjo har bara fyra eller fem strängar, men andra versioner kan ha så många som sex. Instrumentets ljud är ofta förknippat med bluegrass och land västerländsk musik i USA, även om det förekommer i andra musikaliska genrer också. Musiker över hela världen plocka upp banjo för sin distinkta stil och ljud, och är ständigt förfina instrumentet för att passa deras specifika behov.

Stränginstrument har spelats i tusentals år i hela den mänskliga civilisationen. Den banjo troligen sitt ursprung i Afrika, där ett instrument som kallas Mbanza gjordes genom att sträcka djurhud över en kalebass och lägga till en lång hals med strängar som var avsedda att plockas av musiker. Dessa stränginstrument instrument fördes över till Amerika från infångade slavar, och den första inspelade instans av ordet är från mitten av 1700-talet. Under 1800-talet, svarta bardshower gjorde banjo vardagsmat, och band lades till instrumentet för att ändra ljudet. Den kalebass hade ersatts av en platt trä eller metall ram när instrumentet exploderade i populärkulturen.

Traditionella banjos kommer i fyra eller fem stråk varianter, oftast, med fem strängen knuten halvvägs upp halsen och fungerar som en drönare. De sex strängversionen är inställd och spelade ungefär som en gitarr, och några andra exotiska varianter inkluderar ännu fler strängar. Musiker brukar bära flera finger plockar att plocka instrumentet, även om vissa föredrar att använda sina fingrar i stället. Banjo musik kännetecknas av en distinkt "rinky-tink" ljud, även om det finns ett antal olika spelstilar, beroende på musikstil och den utbildning som musikern har fått.

Fyra stråk varianter innefattar tenoren banjo, som har en kortare hals och en annan stämning än en traditionell modell. Tenor banjos används ofta i irländsk musik och i Dixieland band. Den plectrum banjo, en annan inkarnation, har en längre traditionell hals, och är utformad för att spelas med en enda plockning, som en gitarr. Musiker brukar knäpper mer än pluck ackord med denna typ, vilket leder till en annan typ av ljud. Den banjo har också hybridiserade med många instrument, inklusive bouzoukis, ukulele, mandoliner och gitarrer. Dessa varianter smälter de distinkta ljudet av sina moderinstrument för ett unikt sound och resonans.

  • När du spelar live shower är banjos typiskt förstärks med hjälp av en mikrofon, men elektriska pickuper kan också installeras.
  • En banjo kan ha 5:56 eller ännu fler strängar.