Vad är hjärtat Chakra?

December 30

Hjärtchakrat är ett chakra, eller efter energi, som används i olika buddhistiska, hinduiska, och yoga tillsammans med flera andra chakran. Det är oftast anses vara den fjärde Chakra, med tre över och tre nedan, och är fysiskt belägen bakom ryggraden runt centrum av en persons bröstkorg. Detta chakra är associerad med färgen grön eller vermillion och med en persons känslor kring kärlek och välgörande verksamhet, liksom huden och händerna på en person. Hjärtchakrat brukar avbildas som en cirkel runt en sexuddig stjärna som består av två lika trianglar, omgiven av 12 små kronblad.

Chakras, inklusive hjärtchakrat, finns i en mängd olika andliga och religiösa systemet, särskilt Hindu och buddhist religioner och de system som påverkas av dessa föreställningar. Yoga metoder, inklusive tantriska och kundalini former av yoga och meditation, ofta fokuserar på de chakran som finns under en människas kropp. Dessa olika system brukar känna igen sju grundläggande chakran, som börjar med roten chakra vid basen av en persons ryggrad och flyttar upp för att inkludera sakrala, sjö, hjärta, hals, tredje ögat och krona chakran. Var och en av dessa är associerad med olika psykologiska och fysiologiska koncept, såväl som olika färger och idéer.

Hjärtchakrat är vanligtvis förknippas med känslor som kärlek och vänlighet, samt handlingar av välgörenhet och medkänsla. Det kan också vara associerade med känslor relaterade till förlust eller svartsjuka, och ofta relaterade till huden och händerna på en person. Förflyttning av händerna, inklusive särskilda positioner och hur fingrarna kan ordnas, ofta används i öppna eller fokusera på detta chakra under meditation. Eftersom en persons hud är också förknippat med hjärtchakrat, är känslan av beröring vanligtvis ingår i sådana meditationer.

I sanskrit, är hjärtchakrat kallas anahata och översätts ofta som "den unstruck ljud", vilket indikerar ljud som orsakas av föremål som inte är drabbade samman. Detta är tänkt att vara en helig eller himmelska ljud, vilket överträffar vanliga ljud. Det är ofta förknippad med högre tänkande, och speciellt med tankar av osjälviskhet som kommer från utanför en persons grund sinne.

När avbildas visuellt är hjärtchakrat typiskt grön, även om det också kan vara vermillion, och avbildas som en sexuddig stjärna, känd som en shatkona och liknar en davidsstjärna, inom en cirkel. De två trianglar av stjärnan vardera representerar manlig och kvinnlig energi, bringas i balans och harmoni i form av stjärnan. Runt denna stjärna och cirkeln är 12 små kronblad, var och en ibland märkt med en annan Sanskrit symbol. Dessa representerar 12 olika koncept som regleras i denna chakra såsom längtan och hopp.

  • Vissa meditationer fokuserar på hjärtchakrat, kroppens fjärde energi nexus.
  • Kroppen sägs omfatta sju olika energicentra som ofta kallas "chakran."
  • Begreppet chakra uppvaknande är centralt för kundalini och vissa andra stilar av yoga.
  • I yoga är hjärtchakrat förknippas med vänlighet och medkänsla.