Vad är en Eurocheck?

March 31

En Eurocheck, även kallad en "eurocheck," är ett alternativ till resecheck - ett papper som kan bytas mot det belopp som den anger. Det är liknande i utseende och funktion till nordamerikanska resecheckar och accepteras av banker som visar EU krönet. Denna typ av kontroll kan skrivas i olika valutor och accepteras över de europeiska gränserna. Pengarna som representeras av Eurochecks anses säkert eftersom den kan hämtas även om kontrollen i sig blir stulen eller förloras. Medan Eurocheck var mycket populär i början av 1970-talet till slutet av 1990-talet, är det inte längre utfärdas eller allmänt accepterad som 2002.

Det finns flera skäl till Eurocheck föll ur bruk. Först, bearbeta dessa kontroller var dyrt för bankerna jämfört med andra former av betalning, såsom med betalkort. Dessutom bedrägeri var en allvarlig fråga som kostar både återförsäljare och banker. När den först introducerades var Eurocheck allmänt används, vilket gör dig till både kostnaden för bedrägerier och bearbetning. Men så småningom användningen av denna typ av kontroll allvarligt minskat folk började betala med kreditkort eller kontanter tillbaka från uttagsautomater (ATM).

Ett kreditkort åtföljs ofta en Eurocheck. Detta kort var i princip en kort remburs, ett dokument från ett finansinstitut som anger att de är villiga att låna ut pengar till den enskilde, om deras köp överstiger det belopp som finns på kontot. Eurochecks var oftast inte accepteras om en individ inte har ett kreditkort. År 2002 var detta garantikort inte längre anses giltiga, och Eurocheque International, ett kooperativ, gick samman med MasterCard. De sammanslagna bolagen släppte Maestro kortet, en internationellt accepterad betalkort ofta vara en efterföljare till Eurochecks och kryssgarantikortet.

Ursprungligen infördes för internationellt bruk av resenärer, var Eurochecks snabbt antagits för hemmabruk också. I själva verket var mindre än fem procent av Eurochecks används för internationella betalningar. I slutet av Eurocheck popularitet, accepterade nästan 50 länder denna form av betalning och omkring två dussin länder utfärdade Eurochecks. Tvärtemot vad många tror, ​​är Eurochecks inte relaterade till Eurodollar. Både likheten mellan namnet och det faktum att Eurochecks avbröts samma dag Eurocurrency infördes är ren tillfällighet.

Den Eurocheck har till stor del fallit ur bruk, men fortfarande kan finnas i omlopp. Företag som Mastercard varnar acceptera Eurochecks från främlingar, eftersom de inte längre backas upp av finansinstitut om kunden inte har tillräckligt med pengar tillgängliga i hans eller hennes konto. På grund av risken för utebliven betalning, bör Eurochecks endast accepteras som betalning när kunden är välkänd och, även då, under särskilda omständigheter.

  • Eurochecks har inte utfärdats eller allmänt accepterade sedan 2002.