Vad är en fiberoptisk Laryngoscope?

May 23

En fiberoptisk laryngoskop är ett verktyg som används av läkare för att utföra ett laryngoskopi, ett förfarande som tillåter sjukvårdspersonal att titta djupt på områden av halsen eller struphuvudet när en traditionell undersökning är inte tillräcklig för att ställa en diagnos. Det finns två typer: stela och flexibla. En styv laryngoskop, även kallad en oflexibel laryngoskop, är tillverkad av metall med en förstoringslins på slutet och används vanligen under operation när en patient sover. En flexibel fiberoptisk laryngoskop är en tunn, böjbar slang med en kamera på slutet och används när en patient är helt vaken för att utföra en flexibel fiberoptisk laryngoskopi. En styv utrymme tillåter den tydligaste bilden, men en flexibel fiberoptisk laryngoskop ger en mer heltäckande bild av patientens hals och är en mer bekväm och kostnadseffektiv val för patienten.

En styv fiberoptisk laryngoskop är vanligtvis gjord av rostfritt stål och har en vinklad förstoringslins i änden. Detta alternativ ger den tydligaste bilden av målområdet, men på grund av sin hårda, rak form, erbjuder en begränsad syn. Styva omfattningar används oftast för att undersöka onormala utväxter på stämbanden under en styv transoral laryngoskopi. Att ha ett förfarande med hjälp av en styv fiberoptisk laryngoskop kan vara extremt obehagligt, så det är oftast under narkos under operation.

Den flexibla fiberoptiska laryngoskop är gjord av en liten, tunn kabel som är införd in i näsan och försiktigt trycks in i halsen. Den lilla kamera på slutet kan manipuleras för att se baksidan av näsa och mun, områden av struphuvudet, och djupt in i halsen upp till hypofarynx, som ansluter till matstrupen. Bilden är inte lika tydlig som den styva fiberoptiska laryngoskopet, men erbjuder ett mycket bredare synfält, vilket gör vårdpersonal för att se fler områden i halsen och den faktiska vibrationer i stämbanden. En flexibel omfattning kan användas under en normal kontorsbesök medan patienten är vaken och alert.

Vårdpersonal välja vilken typ av fiberoptiska omfattning de planerar att använda baserat på vad de behöver för att se och vad en patient kommer att tolerera. Flexibla omfattningar används oftast för att de är de mest bekväma alternativet för patienten och inkluderar inte dyrt anestesi. Att välja en flexibel fiberoptisk laryngoskop ger också läkaren möjlighet att se de flesta djupt i halsen, snabbt och enkelt att diagnostisera eventuella problem.

  • En fiberoptisk laryngoskop kan läkare ser djupt på områden av halsen eller struphuvudet när en traditionell undersökning är inte tillräcklig för att ställa en diagnos.