Vad är den statliga Tree of New Mexico?

September 22

Den pinyon tall, staten träd New Mexico, valdes som ett statligt symbol av en organisation av kvinnors klubbar. Förbundet för kvinnors klubbar rekommenderas den inhemska tall till lagstiftande församling, och lagstiftarna överenskommits med valet, passerar lagstiftning 1949 för att göra beteckningen tjänsteman. Dess vetenskapliga namn är Pinus edulis. Två nål pinyon är ett annat namn för det, och det är också kallas piñon tall, två blad pinyon, New Mexico pinyon, mesa pinyon, Colorado pinyon, mutter tall och gemensam pinyon.

Vid juletid, är tillståndet träd New Mexico en av de typer av träd som säljs kommersiellt för användning som en julgran i hem och butiker i många lägen. Det är inte en snabbväxande träd, och dess form är rundad, vilket gör det till ett gott träd för semester tradition. I sin naturliga miljö, vilket inkluderar ett torrt berg klimat, når det en höjd av mellan 15 fot (4.57 meter) och 35 fot (10,66 meter). Det är inte ovanligt att se 400-åriga Pinyon tallar, och några exemplar har visat sig att uppskattas till cirka 1000 år gammal.

Några år, när trädet ger ut en extra stor skörd av frön, som kallas pinjenötter, staten träd New Mexico kommer att dra ett motsvarande stort antal vilda djur att dess grenar, inklusive björnar och fåglar som kommer att livnära sig på muttrarna. Människor idag njuta av att äta dessa nötter, liksom indianer som bodde i området. En stor skörd av frön inte produceras årligen, men kan förekomma så ofta som vart fjärde år, eller så långt ifrån varandra som vart sjunde år. Dessa stora utsädesgrödorna oftast produceras av mer mogna träd som nått 75 år eller äldre.

Staten träd New Mexico är ett litet träd i jämförelse med andra träd vars trä används för timmer och andra ändamål, så dess användningsområden är begränsade. Träet används ibland vid framställning av träkol, och den används ofta som en värmekälla, eftersom den avger en behaglig doft och en god mängd värme. Det används också för järnvägsslipers och för att stötta upp minor.

Dwarf mistel, en parasit blomning, favörer fästa sig till dessa tallar. Det kan hittas på Pinyon tallar i New Mexico, Kalifornien, Utah, Nevada, Arizona, Colorado och Texas. Den växer också på andra typer av tallar, men inte lika ofta som på pinyon furu. Dwarf mistel kan skada dessa träd, och det orsakar något som kallas häxornas kvastar, som är samlingar av onormalt formade grenar. Parasiten kan bromsa ett träd tillväxt och kan leda till trädets död.