Vad är det bästa Diet för fibromyalgi?

May 11

Det råder enighet i det medicinska samfundet att kosten kan påverka fibromyalgi och dess symptom, men det finns inte tillräckligt vetenskapligt underlag för att skilja en enda äta plan som den mest effektiva för alla patienter. Det finns några allmänna rekommendationer, dock. Till exempel, det finns specifika livsmedel och livsmedelsgrupper, såsom koffein, jäst, gluten, aspartam, mejeri och fett kött att om undviks, tros att positivt påverka majoriteten av fibromyalgipatienter. En effektiv diet för fibromyalgi kan variera kraftigt från patient till patient delvis eftersom villkoret har olika orsaker och manifesterar olika symtom i varje lidande.

En effektiv kost för fibromyalgi generellt bör inte innehålla aspartam, ett konstgjort sötningsmedel känd för att förvärra symtomen. Aspartam är ett excitotoxin som stimulerar ett specifikt smärtreceptor att öppna. Smärtan receptorn påverkas av aspartam tros vara alltför stimuleras hos fibromyalgipatienter.

Koffein är ett stimulerande att fibromyalgipatienter kanske vill undvika också. Soda, choklad och koffeinhaltiga te och kaffe bör begränsas eller uteslutas i en diet för fibromyalgi. Även koffein kan tillfälligt öka energi, kommer det så småningom att öka trötthet som effekten avtar. Koffein konsumtion kan ge en smärtsam cykel av spiking och kraschar hos personer med fibromyalgi.

En diet för fibromyalgi kan också innebära att minska eller eliminera jäst, gluten och mejeri. Mjölk i synnerhet har kopplats till fibromyalgi flareups. Vissa läkare tror att jäst uppmuntrar spridning av en jästsvamp som redan finns i kroppen som förvärrar ledvärk. Eftersom vissa fibromyalgipatienter har också glutenintolerans, kan läkarna rekommenderar eliminera både jäst och gluten när det är möjligt.

Fett kött är ofta ersättas med magert kött, såsom fågel eller fisk, i en diet för fibromyalgi också. Fibromyalgipatienter kan också få veta att undvika alkohol, tobak och stekt mat. Dessutom kan vitt socker och mjöl utlösa symptom hos vissa patienter.

Även om många fibromyalgipatienter har visat förbättring genom att eliminera eller minska vissa livsmedel från sin kost, är det lika viktigt att äta hälsosam och balanserade måltider. Patienterna ska inte eliminera hälso och vitaminrika livsmedel från sin kost om dessa livsmedel inte utlöser några symptom. Många patienter söker en diet för fibromyalgi kan finna det användbart att hålla en matdagbok. Genom att spela in vad de äter och någon förändring i symtom, kan patienter bestämma vilken mat utlösa eller lugna deras tillstånd. Vad är effektiv för en fibromyalgipatient kan vara skadligt för en annan. Dessutom maten en patient svarar på kan ge en inblick i att identifiera underliggande hälsoproblem än fibromyalgi.

  • Muskelstelhet och stickningar orsakad av fibromyalgi kan göra att utföra grundläggande uppgifter svårt för vissa individer.
  • Personer som lider av fibromyalgi uppleva ett ökat antal av huvudvärk.
  • Ihållande hals obehag kan vara ett tecken på fibromyalgi.
  • Fibromyalgi kännetecknas av smärta och trötthet, och verkar kluster inom familjen.
  • Vitt socker är en känd utlösande livsmedel för vissa fibromyalgidrabbade.
  • Personer med fibromyalgi bör undvika kaffe och andra koffeinkällor.