Vad är det Vänsterhjärnan?

September 9

Storhjärnan är den största delen av hjärnan, och den delas framifrån och bakåt i två sektioner. Den vänstra hjärnan är den vänstra sidan av hjärnan och kallas också den vänstra hjärnhalvan. Den vänstra och högra hjärnhalvorna har små skillnader i deras funktioner. Detta kallas funktionell asymmetri. Den vänstra hjärnan är primärt ansvarig för tal, matematik och logik, och det är relaterat till funktioner höger sida av kroppen.

Den vänstra hjärnan är anatomiskt skiljer sig från den högra hjärnan. De strukturella skillnaderna mellan de båda hjärnhalvorna kallas anatomiska asymmetrier. En del av tinningloben är större på den vänstra sidan än samma område på den högra sidan. Denna fysiska skillnad existerar vid födseln. Den Sylvian spricka, vilket är en klyfta eller spår i storhjärnan, har också en mer gradvis bågform på vänster sida än på höger.

År 1861, franska neurokirurg Paul Broca studerade hjärnan hos avlidna patienter som hade talsvårigheter under sina liv och funnit stora skador i deras hjärnor "vänster halvklot frontal. Hans forskning ledde i tron ​​att den vänstra hjärnhalvan är viktigt för tal och språk. Han identifierade ett område i den vänstra hjärnan som fungerar som ett tal center; det nu kallas Brocas område. Tysk neurolog Carl Wernicke upptäckte en del av den vänstra hjärnan i den vänstra tinningloben som är viktig för språket. Om detta område är skadad, kan en person fortfarande tala, men orden skulle inte vettigt.

På 1960-talet, neurokirurger Roger Sperry och Michael Gazzaniga studerat hjärnorna hos personer med epilepsi, en störning i hjärnan som orsakar en person att ha kramper. Dessa studier, som kallas "split hjärnexperiment," visade att den vänstra hjärnan är viktig för tal, matematik och analytiska uppgifter, och den högra hjärnan är viktig för rymduppfattning, musik och konst. Roger Perry fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1981 för sin "split hjärn" studier.

Den vänstra och högra cerebrums är anslutna med corpus callosum, som består av nervfibrer som går på tvären mellan de båda hjärnhalvorna, och corpus callosum hjälper de två hjärnhalvorna kommunicerar med varandra. Den vänstra hjärnan styr musklerna på höger sida av kroppen. Det är den dominerande hemisfären för motorstyrning av högerhänta personer. Rätt hjärnan är viktig för motorstyrning av vänsterhänta personer. Om den ena sidan av hjärnan skadas, kommer det att påverka den motsatta sidan av kroppen.

  • Rätt hjärnan är viktig för motorstyrning av vänsterhänta personer.
  • Den största delen av hjärnan är storhjärnan, och den är uppdelad i två delar: den vänstra och högra hjärnhalvorna.