Vad är ett block och talja?

December 12

En block och talja är en enkel men mycket effektiv lyftanordning, tros ha uppfunnits av Arkimedes. Dessa system användes i stor utsträckning för konstruktion i den antika världen, och fortsätter att användas idag för en mängd olika tillämpningar, särskilt vid havet, där icke-motoriserade lyftsystem är mycket användbara. En grundläggande block och talja innefattar en enda fasta rullen, eller blocket, och åtminstone en ytterligare remskiva, kopplat med rep, för att bilda en komplett uppsättning. Beroende på storleken på lasten som lyfts, kan ytterligare uppsättningar användas för att ytterligare fördela vikten.

Den konstruktion av ett block och talja använder remskivor att fördela vikten på ett tungt föremål. Genom att lätta belastningen, remskivorna gör det möjligt för en person eller en liten besättning att flytta en potentiellt mycket tungt föremål relativt säkert. I en enda uppsättning, är en krok från den fria svängande remskiva fäst vid objektet som lyfts och remskivorna är gängade med rep. Användaren drar i den fria änden av linan tills föremålet har flyttats. I mer komplexa system, kan repet körs genom en serie av remskivor för att göra ändbelastning ännu mindre.

För varje ytterligare block och talja läggs till i uppsättningen, måste mer rep användas. Medan ytterligare uppsättningar kan vara användbart, efter en viss punkt kommer de att skapa friktion, interfererande med den enkla rörelsen hos lyftsystemet. Således, montering ett block och talja systemet gör inkluderar vissa dom samtal, eftersom användaren måste bestämma hur att balansera behovet av att skapa en lättare last med extra rep och friktions flera remskivor skapar. Det är också viktigt att ha säkerhetsåtgärder på plats som belays att förhindra att lasten faller medan den lyfts.

Mekaniken bakom ett block och tackla innebär en kraft för distanshandeln. Vad detta betyder är att, ju mer involverade remskivan systemet, desto längre repet att arbeta är måste vara, att översätta till mer totala sträckan som användaren måste dra. Emellertid är kraften i användarens arbete mer kraftfull med en längre lina, på grund av den viktfördelning att det medger. Många andra bruksföremål involverar kraft för distans kompromisser, inklusive saker som nagelklippare som är verksamma på principen spaken, och bilen bromsar som använder hydraulik.

  • Flera trä remskivor som är en del av ett block och taljasystem på en båt.
  • En enkel linskiva, en del av ett block och taljasystem.