Vad är vanadylsulfat?

November 14

Vanadylsulfat är en förening av vanadin, svavel och syre med den kemiska formeln VOSO4. Vid standard atmosfärstryck (100 kilopascal, eller 1 bar), den har en smältpunkt på 221 ° F (105 ° C) och är en blå fast vid rumstemperatur. Den kan imitera vissa av insulinets effekter. Det är en populär ingrediens i kosttillskott, speciellt sådana som är avsedda att underlätta styrketräning, även om dess effektivitet för detta ändamål hos människor inte har kunnat valideras vetenskapligt.

Det är allmänt produceras i processen att utvinna vanadin från omgivningen. Det är vanligast ett resultat av reaktionen av vanadin (V) oxid (V2O5), även känd som vanadinpentoxid, med svaveldioxid (S2O4), svavelsyra (H2SO4), och vatten (H2O). Vanadylsulfat är den form i vilken den genomsnittliga personen är mest sannolikt att stöta vanadin, men det är sällan i naturen.

Vanadylsulfat har insulinliknande effekter, och vetenskapliga studier har visat att det kan förbättra insulinkänsligheten hos diabetiker. Men också ofta orsakar det problem i mag-tarmkanalen när folk börjar ta det, vilket resulterar i kramper, illamående och diarré som brukar pågå ungefär en vecka. Mer allvarligt, studier på människa visar att vanadylsulfat minskar hemoglobinnivåer, eventuellt genom att störa samlingen av järn i röda blodkroppar. Långsiktiga effekter hos människor är okänd, men befintliga människors och djurs forskning tyder på att långvarig ackumulering av vanadin kan orsaka hälsoproblem på grund av dess toxicitet vid höga nivåer.

Kosttillskott som innehåller vanadylsulfat vanligen marknadsförs som ett stöd för styrketräning och bodybuilding på grund av ämnets förmodade förmåga att förbättra styrka och muskelutveckling. Denna idé bygger på vanadylsulfat insulinliknande egenskaper. Insulin förser cellerna med energi genom att hjälpa glukos passera cellmembran till insidan av kroppens celler, där glukos metaboliseras att producera energi. Insulin hjälper också införandet av enzymer som bygger och reparerar cellstrukturer och stöd muskeltillväxt. Således har det föreslagits att vanadylsulfat kunde komplettera kroppens naturliga insulin för att öka dessa önskvärda effekter.

Dock har den medicinska forskningen stöds inte denna idé. När musklerna behöver mer energi under intensiv fysisk ansträngning, de ökar sin glykogen intag genom att bli mer känsliga för insulin i stället för genom en kroppsomfattande ökning av insulinnivåer. Således ett konstgjort sätt öka mängden insulin eller insulin imiterar kemikalier i blodet hade inte de goda effekterna hoppats på, och försökspersoner som tog vanadylsulfat som ett komplement till styrketräning i vetenskapliga tester har inte visat några förbättringar i prestanda jämfört med andra ämnen.

  • Vissa bodybuilding kosttillskott innehåller vanadylsulfat.