Vad är normala testosteronnivåer för kvinnor?

November 23

Normala testosteronnivåer för kvinnor varierar med ålder och kan variera från 30 till 95 nanogram testosteron per deciliter blod. Många människor är förvånad över att testosteron inte är en uteslutande manliga hormonet. Kvinnor producerar också det, men i mycket mindre mängder. Dramatiska förändringar bort från denna norm, där testosteronnivåerna är för högt eller för lågt, kan utlösa en rad symptom, allt från olägenheter till allvarliga medicinska tillstånd.

Testosteron är ett androgen, ett manligt hormon, och män producera den i stora kvantiteter i testiklarna. Typiska testosteronnivåer för en ung man kan nå så högt som 1200 nanogram per deciliter, även om dessa nivåer kommer stadigt sjunka som mannen åldrar. Detta hormon har en rad viktiga funktioner, bland annat utveckling av sekundära kön egenskaper, bygga muskelmassa och stimulera libido.

Hos kvinnor är testosteron produceras av både äggstockarna och binjurarna, men till mycket lägre nivåer än hos män. Testosteronnivåerna för kvinnor är oftast inte mer än en tiondel av nivåerna för män i samma ålder. Nivåerna hos kvinnor inte är tillräckliga för att utlösa en ackumulering av tung muskelmassa, men de gör utlösa sekundära kön egenskaper såsom kroppshår. Som det gör i en manlig, har testosteron också en inverkan på en womanâ € s sexlust.

Prepubertala pojkar och flickor har liknande hormonnivåer, med typiska testosteronnivåer under 30 nanogram per deciliter. Som tonåren får fäste, hormonnivåer spik och genereras av endorfin produktion kön egenskaper blir uttalad. Hos kvinnor, äggstockarna producerar främst östrogen, men testosteronnivåer stiger också, och testosteronnivåer för kvinnliga toppar i 20-årsåldern, typiskt når nivåer av 70-95 nanogram per deciliter. Som kvinna åldrar, nivåerna av hormoner, inklusive testosteron, långsamt minska. När hon når klimakteriet, testosteronnivåer är ungefär hälften av sina toppnivåer.

Otillräckliga testosteronnivåer för kvinnor kan få allvarliga konsekvenser. Dålig muskeltonus, låg energi, torr hud och håravfall kan alla orsakas av testosteronbrist. Låga nivåer av hormonet kan också ha en dramatisk effekt på libido och sexuell stimulering. Självkänsla, beslutsamhet och förtroendefrågor kan även kopplas till en brist på testosteron.

För mycket testosteron kan också orsaka problem. En vanlig effekt av höga testosteronnivåer för kvinnor är hirsutism, tillväxten av överdriven ansiktsbehandling eller kroppsbehåring. Manligt håravfall är också möjligt.

Behandlingen är tillgänglig för atypiska hormonnivåer för kvinnor, oavsett om de är för hög eller för låg. Varje kvinna som är bekymrad över att observerade symtom kan vara relaterade till hormonnivåer bör tala med en läkare. Ett enkelt test kan bekräfta någon obalans, så att läkaren kan rekommendera en behandlingsplan.

  • Testosteron påverkar en kvinnas sexlust.
  • Testosteronbrist kan orsaka håravfall hos kvinnor.