Vad är en Business metodpatent?

November 18

En affärsmetod patent är ett rättsligt skydd för en viss affärsmetod, bevilja patentinnehavaren ensamrätt att använda och licensiera den tekniken för att användas av andra för en viss tid. Sådana patent har en lång historia, med olika patentbyråer inspelning exempel så långt tillbaka som den 18: e århundradet. De är också ett ämne av tvist och diskussion, som vissa kritiker känner att de är alltför vaga för att vara meningsfull.

Att ansöka om ett affärsmetodpatent, måste ett företag kunna uppfylla ett antal kriterier. Den första är nyhet. Någon kan inte patentera något som redan allmänt använd och acceptans, som att acceptera kreditkort som en form av betalning. Patentet måste också vara för något materiellt nyttigt; abstrakt, oklara, och oseriöst "uppfinningar" är inte föremål för patent. Dessutom måste ett företag metodpatent vara icke-uppenbar i naturen. Detta kan vara ett svårt test att möta, så det måste vara nytt, vilket innebär att det inte redan finns, och på samma gång kan inte vara något som folk skulle logiskt utvecklas på egen hand.

Internethandel möblerar ett antal exempel på situationer där företag använder en affärsmetod patentansökan för att skydda vissa affärsprocesser. Dessa kan innefatta nya sätt att hantera e-handel, samt taktik för att interagera med kunder. Människor kan utmana patent om de känner att de är alltför vaga, inte uppfyller de normer, eller intrång på befintliga patent, och några juridiska utmaningar affärsmetodpatent är framgångsrika i domstol.

Ett problem med denna typ av patent är det faktum att många affärsmetoder är transparenta i naturen. När företagen antar nya affärsmetoder, kan andra företag att följa efter innan de har tid att lämna in en patentansökan. Metoden kommer inte längre att romanen, och verksamheten kan inte ta emot skydd som det kan ha problem att bevisa vem uppfann den och när. I fallet med egenutvecklade affärsmetoder som förekommer bakom kulisserna, kan det vara lättare att ge bevis till stöd för en affärsmetod patent på grund av att förfarandet är kritisk till verksamheten i ett företag och gör det möjligt för företag att utföra en tjänst i en nytt eller unikt sätt.

Förespråkarna menar att, precis som andra uppfinningar, bör nya affärsmetoder får patentskydd. Detta kompenserar människor för sina investeringar i att utveckla nya affärsmetoder och skapar ett incitament för innovation, med patent fungerar som en belöning för att utveckla nya koncept. Med ett företag metodpatent, kan ett företag välja att hålla en metod för att själv, eller licensiera den till andra bolag för en avgift med målet att återfå en del av kostnaden för utveckling.