Vilka är de olika arter av Lion Tamarin?

January 25

Lejonet tamarin är en typ av små primater. Det finns fyra arter av Lejontamariner - den gyllene; den gyllene-rumped, eller svart; den gyllene-headed; och den svarta i ansiktet, eller Superagui - som alla hör hemma i släktet Leontopithecus. Alla arter har en hårtofs runt huvudet likt en lejonman, och alla är utrotningshotade i naturen.

Native till regnskogarna i Brasilien, lejon tamariner lever vanligtvis under slutna skärmtak och tillbringar sin tid i träden (10-30 m) 33-98 meter hög - även sova i håligheter i träden. Alla arter är ungefär samma storlek, allt från 8 till 13 inches (20-33 cm) lång, med svansar som är 12-15 inches (30,4-38 cm) lång. Att bo i familjegrupper med två till 11 apor, kommer bara ett par häckar, men hela gruppen tar hand om avkomman.

Till skillnad från de flesta primater, tamariner har klor i stället för naglar. Deras ansikten och händer saknar päls och är mörkt färgad. Tamariner är mestadels dagaktiva, utan föredrar att vara aktiv under dagen. Alla arter men den gyllene-headed är allätare. De äter ödlor, fåglar och insekter samt frukt och grönsaker. Även den gyllene-headed äter kött, sin kost består nästan uteslutande av frukt, vilket gör dem frugivorous.

Den gyllene Lejontamariner, Leontopithecus Rosalia, är en solid gyllene färg. De bor vanligtvis cirka 15 år i det vilda och upp till 22 i fångenskap. Det uppskattas att det finns bara 1.500 gyllene lejon tamariner kvar i det vilda, men ungefär 450 hålls i fångenskap.

Uppkallad efter den gyllene lapp av päls på sina bakkvartsparter, är den gyllene-rumped Lejontamariner, Leontopithecus chrysopygus, främst svart. Dessa primater är kända för att ibland leva i träsk, men liksom de andra arterna är endemiska till Brasilien. Räkna både vilda och fötts upp i fångenskap gyllene-rumped tamariner, det finns cirka 700 i tillvaron.

Liksom den gyllene-rumped tamarin, den Gyllenhuvad lejontamarin, Leontopithecus chrysomelas, har också svart päls. Till skillnad från den gyllene-rumped, dock är den gyllene hövdade tamarin kropp helt svart med en gyllene mane, armar och svans. Men fortfarande hotad, är den mest förekommande av de fyra med en vild population uppskattas till mellan 6,000-15,000 gyllene-headed arter.

Upptäckte 1990, svart-faced Lejontamariner, Leontopithecus caissara, är den enda art som inte i första hand lever på fastlandet Brasilien. Istället denna tamarin bor på en ö utanför kusten kallas Superagui. Denna primat har gyllene päls, med en svart mane, armar och svans. Ingen fångenskap för den svarta ansikten tamarin existerar, och beräkningar tyder på att det bara finns 300-400 individer som lever i det vilda. Detta nummer kan vara underskattad, men eftersom fler populationer upptäcks på Superagui och fastlandet Brasilien som forskningen fortsätter.

  • Lejontamariner är hemma i regnskogarna i Brasilien.