Vad är Panna Cotta?

July 8

Panna cotta är en italiensk dessert, mest populär i norra Italien, och förmodligen sitt ursprung i regionen Piemonte i landet. Dess namn kan översättas till kokt grädde, men det är faktiskt inte tillagas så mycket. Mjölk och grädde, samt socker och aromämnen kokas tillsammans under en kort tidsperiod, och sattes sedan till ett förtjockningsmedel (oftast gelatin). Denna enkla pudding blir fastare när den svalnar och brukar serveras kyld.

Den relativa enkelhet panna cotta recept gör det till ett utmärkt dessert val för även nybörjare kockar. Medan många europeiska custards får sin fasthet från att lägga ägg, gör gelatin panna cotta svårt att röra upp och eliminerar risken att du kommer att hamna förvränga dina ägg i varmt vaniljsås mix. Det enda du behöver veta om denna dessert förutom receptet är att du behöver för att förbereda desserten i förväg så det har tid att kyla. Det är också en bra idé att köpa ramekins så att du kan skapa portionsstorlekar. Den pudding kan antingen stanna kvar i ramekin, eller vara unmolded och pläterades.

Eftersom basen receptet för panna cotta ger en mycket lätt smak, är dessert serveras ofta "utklädd" med olika såser. Lägga såser gjorda av bär, sommarfrukter, eller till och med tropiska frukter kan vara läckra. Normalt skulle du lägga dessa efter panna cotta har uppnått önskad fasthet. Du kan även servera panna cotta med en klick sylt om du vill hålla det enkelt, vilket skapar en efterrätt något liknande slott pudding.

Det finns andra recept för pannacotta som är mer komplexa. Även vanilj är den mest traditionella, kan variationer inkluderar många tillägg. Till dessert kan göras choklad, blandat med kokos, smaksatt och färgat med saffran, eller ens avstå socker och förvandlas till en välsmakande maträtt. Ingenstans är föremål för denna dessert mer helt täckt än i 2007 års kokbok, Panna Cotta: Italiens Elegant Custard Made Easy av Camilla V. Saulsbury. Hennes recept inkluderar klassiska sådana, och några ovanliga tolkningar av pudding, som smaksättning den med lavendel eller skapa ett butter sort. Dessutom innehåller Saulsbury bok många förslag för salta renderingar av skålen, inklusive de som görs med varierande grönsaker och getost.

Du bör notera att om du är vegetarian, det betyder inte att du inte kan njuta av denna italienska klassiker. Istället för att använda gelatin, kan du ersätta agar-agar, en tång derivat. Detta kommer lätt ge vaniljsås önskad tjocklek som behövs, och adderar lite till ingen smak till skålen.

  • Lavendel kan läggas till en panna cotta för ytterligare smak.
  • Panna cotta är en vaniljsås serveras ofta i norra Italien.