Ska jag ha kontakter med rosa öga?

July 20

Konjunktivit, allmänt känd som rosa öga, är en smittsam inflammation i ögat, särskilt bindhinnan. Bindhinnan är ett tunt membran eller beläggning av de inre ögonlock och sklera eller ögonvitorna. Bära kontakter med rosa öga kan öka risken att smittas av detta tillstånd i det andra ögat och bromsa behandlingsprocessen. De flesta medicinska experter menar att kontakt bärare inte bör använda sina kontakter med rosa öga.

Rosa öga kan orsakas av en bakteriell eller viral infektion såsom en vanlig förkylning eller luftvägsinfektion. Det kan också orsakas av allergier, kemisk exponering, främmande föremål i ögat, smutsiga kontakter eller dålig borttagning av bakterier på händerna innan du hanterar kontakter. Symtomen omfattar rodnad i de vita i ögat, kliande eller brännande känsla, smärta i ögat, och en tjock gulaktig ansvarsfrihet från ögat. Komplikationer som kan uppstå från rosa ögat kan innefatta inflammation i hornhinnan, membranet som täcker iris och pupillen, vilket kan orsaka problem med synen.

Bära kontakter med rosa öga bör undvikas, och det är en bra idé för någon som har kontakter för att ta bort dem omedelbart när symtomen upptäcks. Läkare rekommenderar att kontakterna inte användas av personer med rosa öga förrän minst 24 timmar efter behandling, såsom antibiotika ögondroppar, har stoppats och symtomen har rensat. Engångs kontakter ska inte användas igen efter infektion. Icke disponibel kontakter bör desinficeras minst 24 timmar till ordentligt rena linser. När personen börjar bära kontakter igen, bör han eller hon se till att händerna är rena före hanterar dem för att undvika återkontaminering.

På grund av rosa eyeâ € s smittsam, bör samtliga ögon kosmetika undvikas tills symtomen tydliga, och något smink som används på ögat under infektionen bör kastas bort. Allt som kommer i kontakt med ögonen, såsom örngott, dukar tvätta och handdukar bör rengöras efter varje användning för att undvika att sprida smittan. Frekvent handtvätt, särskilt efter kontakt med ögonen, bör utnyttjas för att undvika kontaminering av det andra ögat och för att undvika att sprida denna inflammatoriskt tillstånd till andra.

Bakteriell konjunktivit svarar oftast antibiotika ögondroppar inom några dagar. Det finns ingen behandling för viral rosa öga; Men symtomen försvinna oftast inom några veckor. Allergisk rosa öga kan behandlas med antihistamin eller antiinflammatoriska ögondroppar. Konjunktivit orsakad av kemisk exponering eller främmande föremål i ögat kräver spolning av ögat. Bära kontakter med rosa öga kan förvärra och förlänga symptom, vilket ökar risken för komplikationer.

Om symtomen inte försvinner inom några dagar är det bäst att rådgöra med din primära läkare för att utesluta andra orsaker och för att undvika komplikationer. Om symtomen återkommer efter att du börjar använda dina kontakter igen linserna själva kan vara problemet. Dessa kontakter ska kass och nya linser bör undvikas tills ögat är helt läkt.

  • Allergisk rosa öga kan behandlas med antihistamin ögondroppar.
  • Smutsiga kontakter kan orsaka rosa öga.
  • Kontakter som har kommit i kontakt med konjunktivit bör desinficeras i minst 24 timmar.
  • De som smittas med rosa öga kan minska risken för spridning av viruset genom att regelbundet tvätta händerna.
  • Det brukar rekommenderas att personer med rosa öga inte bära sina kontaktlinser.
  • Salva kan användas för att behandla rosa öga.