Vad är några olika typer av lim?

September 24

Lim är naturliga eller syntetiska föreningar, vanligen i flytande form eller pastaform, som används för att binda två objekt tillsammans. Beroende på hur de bildar en bindning, kan lim kategoriseras som tryckkänsligt, reaktiv, torkning, kontakt, ljushärdande, eller termoplast. Deras styrka och hur de reagerar med andra ämnen kan variera kraftigt, så det är alltid klokt att använda rätt lim för jobbet.

Tryckkänsliga lim kommer i både permanenta och avtagbara former. Exempel på permanenta sorten är foliebandet används i värme-, ventilations- och luftkonditionerings (HVAC) system, utrustningar säkerhet och varningsetiketter på maskiner och utrustning och för att säkra inredningen arbete i fordon. De kan vara avtagbart när den tillämpas första, med vidhäftningsstyrka byggnaden under loppet av timmar eller dagar.

Löstagbara lim skapa en tillfällig bindning och typiskt kan inte stödja en betydande mängd vikt. Vanliga exempel på tillfälliga tryckkänsliga lim maskeringstejp, klisterlappar, och prissättning etiketter. De används också vid framställning av transdermala läkemedelsplåster, såsom de för rökavvänjning, födelsekontroll, och förebyggande av åksjuka. Denna typ av lim är också en del av vanliga självhäftande bandage som Band-Aids.

Reaktiva lim appliceras i flytande form som ett mycket tunt skikt. De är bäst används för att fästa föremål som måste vara helt infälld och inte kräver limmet att fylla en lucka mellan dem. Den reaktiva typ av lim är väl lämpad för limning av trä, många plaster, metall och glas. Denna typ av lim har vanligtvis en snabb hastighet av styrkeuppbyggnad tillsammans med en mycket snabb inställd tid.

Torkande bindemedel är en kombination av polymerer och lösningsmedel. Limmet härdar som lösningsmedlet avdunstar. Vanligt vitt lim är ett av de mest allmänt erkända lim av denna typ, tillsammans med gummicement. Skapa en relativt svag bindning, torkning lim är oftast anpassade för hushåll, skola och hantverk användning.

Kontaktlim är ovanlig i det att de måste appliceras på båda ytorna som ska fästas, och fick sedan en tidsperiod för att torka innan kan pressas ihop föremålen. Neopren och naturgummi är två vanliga exempel. Applikationer inkluderar fästa sulor till skorna och fästa Formica till bänkskivor.

Ljus-härdande lim satt snabbt, vissa så snabbt som i en enda sekund. Dessa extremt starka lim är i stånd att limning av olika material, såsom plast till glas, och de är i stånd att upprätthålla integritet under extrema temperaturer. Ljushärdande lim används nästan uteslutande i industriella miljöer såsom tillverkning, rymdteknik, elektronik, medicinsk utrustning, och telekommunikation.

Termoplastiska bindemedel kallas också värmesmältande lim. Som namnet antyder är dessa lim appliceras varmt då hårdnar när de svalna. Möjlighet att ansluta sig en mängd olika material, är termoplast lim används främst för hemlagad hantverk med en varm limpistol för spridning.

  • Permanenta tryckkänsliga lim kan inkludera folie tejp.
  • Lim är en vanlig typ av lim.
  • Ett bandage med en flyttbar självhäftande.
  • PVC-rör kräver ett speciellt lim cement för tätning fogar.