Vad är en Lamb Gryta?

July 30

Lamb avser varje nedskärning av kött från ett får som är ungefär mindre än 12 månader gamla. Den har en distinkt, jordig smak jämfört med nötkött eller fläsk. Lamb tros para väl med smaker av oregano, mynta, kanel och vitlök och är med i indiska, afrikanska och medelhavsinspirerade rätter. Ett möjligt sätt att utnyttja köttet är i ett lamm gryta. "Gryta" är en bred kulinarisk term som hänvisar till valfri kombination av ingredienser, speciellt protein, stärkelse och grönsaker, som tillagas och serveras tillsammans i en skål.

Pastitsio är en typ av lamm gryta som är vanligt i grekisk matlagning. Det liknar den bakade pastarätter av det italienska köket, speciellt lasagne, men använder marken lamm i stället för korv eller köttfärs. Pastitsio kombinerar marken lamm med en tomatbaserad sås som är smaksatt med oregano och kanel, kokt penne eller annan rörformad pasta och béchamelsås. Béchamelsås är en krämig vit sås gjord av matlagning tillsammans mjöl och smör och vispa i grädde eller mjölk. Den gryta är traditionellt toppad med en riven hårdost, till exempel parmesan, innan bakning.

En annan typ av lamm gryta på medelhavsmat är moussaka. Mousakka är en gryta som liknar pastitsio, utan består av skivor av aubergine, snarare än pasta, skiktad mellan en jord lamm fyllning. Skålen är även toppad med béchamelsås och riven hårdost innan de gräddas.

Lamm grytor som är förberedda i indiska och afrikanska köken använder ofta benfria bitar av lammkött som har marinerade med olivolja och kryddor, såsom kummin, koriander och chili sås eller curry pasta, som innehåller mark chilipeppar och andra torra kryddor blandas med vätska för att bilda en pasta. Dessa typer av recept vanligtvis långsam koka lammet på svag värme tills det blir anbud och sedan blanda kött och dess ackumulerade matlagning juicer med den föredragna spannmål, som ris eller couscous. På grund av den kryddiga karaktären hos de marine ingredienser, är en lammgryta gjord med en kryddig marinad ofta serveras med en mynta och yoghurt baserad sås för att kyla ner.

På grund av den distinkta smak av lamm, kan vissa gryta recept rekommenderar att blanda lammet med en annan typ av kött för att mjuka smaken. Substitutions tenderar att vara vanligast i recept som utnyttjar marken lamm, eftersom strukturen är mer utbytbara med annat kött. Köttfärs är ofta det primära alternativet, även om marken fläsk eller kalkon även kan ersätta en del av lamm i vissa recept.

  • En kryddig lammcaserole kan serveras med en kylande yoghurt sås.
  • Lamb tros para väl med smaker av oregano och andra kryddor.
  • Mint finns ofta i lammrätter.