Vad är Latch Hook?

January 19

Spärr krok är en garnbåtar som innebär korta bitar av garn som är bundna, eller "hooked" på enskilda rutor av en duk galler för att skapa en mönstrad färdig pjäs, oftast en matta. Även detta hantverk inte var en tidig form av matta gör, tar det bero matta hooking, en tidigare, billigare alternativ till maskintillverkade mattor. Spärr krok mattor varierar i storlek men är ofta relativt små, så färdiga verket används ofta som en väggbonad snarare än en faktisk golvbeläggning.

Det finns många olika kit som finns att göra denna typ av projekt. Ett kit innehåller en tung plast canvas rutnät med ett mönster tryckt på det, förskurna bitar av garn i angivna färger och kroken eller "nål" som används för att fästa garnet. Kroken självt liknar en virknål, men har en gångjärnsförsedd tapp som stänger kroken runt garnet. Varje bit garn hakas över änden av nålen, vilket sätts in i en fyrkant, och sedan garnet hakas på nålen och drog tillbaka genom torget tills den är ordentligt bundna på.

De flesta projekt involverar flera färger av garn som bildar en bild som mönstret är klar. Beroende på storleken på duken och tiden hooking, kan en spärr krok projekt ta dagar, veckor eller månader att slutföra. Mindre projekt med enkla mönster är bäst för nybörjare. Större projekt, särskilt de som görs för att användas som en faktisk golvbeläggning, kräver lite mer erfarenhet och bättre kvalitet garn än den som säljs i de flesta kit, även om det finns kit som finns för att göra golvbeläggningar.

Även spärr krok kräver lite övning, det är en enkel nog process för även unga barn att lära sig. Det är en av de enklaste garn hantverk och kräver ingen tidigare erfarenhet av stickning eller annan garnbåtar. Erfarna och ambitiösa konsthantverkare kan skapa sin egen design på tom duk för att göra en unik, one-of-a-kind bit för upphängning.