Vad kan du göra med elektronik?

June 30

Det fantastiska med elektronik är att det används idag för att göra saker som inte var ens tänkbara för bara några år sedan. Här är mycket kort översikt över några av de grundläggande saker du kan göra med elektronik.

Gör buller med elektronik

En av de vanligaste tillämpningar för elektronik gör buller. Ofta i form av musik, även om skillnaden mellan buller och musik är ofta diskutabelt. Elektroniska apparater som gör buller ofta kallas ljudenheter. Dessa enheter omvandlar ljudvågor till elektrisk ström, och sedan lagra, förstärka och på annat sätt manipulera strömmen, och så småningom omvandla strömmen tillbaka till ljudvågor som du kan höra.

De flesta ljudenheter har dessa tre delar:

  • En källa, vilket är ingången i systemet. Källan kan vara en mikrofon, vilken är en anordning som omvandlar ljudvågor till en elektrisk signal. De subtila variationer i ljudvågorna är översatta till subtila variationer i den elektriska signalen. Således, den elektriska signalen som kommer från källan innehåller audioinformation.

    Källan kan också vara en inspelad form av ljud, såsom ljud spelas in på en CD eller i en MP3.
  • En förstärkare, som omvandlar den lilla elektriska signalen som kommer från källan till en mycket större elektrisk signal som, när den skickas till högtalaren eller hörlurarna, kan höras.

    Vissa förstärkare är små, eftersom de måste öka signalen nog bara att höras av en enda lyssnare bär hörlurar. Andra förstärkare är enorma, eftersom de måste förstärka signalen nog så att 80.000 människor kan höra, till exempel, en berömd sångerska glömma orden till The Star Spangled Banner.
  • Högtalare, som omvandlar elektrisk ström till ljud du kan höra. Högtalare kan vara enorm, eller de kan vara liten nog att passa i ditt öra.

Elektronik lyser upp våra liv

En annan vanlig användning av elektronik är att producera ljus. De enklaste elektroniska ljuskretsar är med ljusdioder s (LED), som är den elektroniska motsvarigheten till en glödlampa.

Video elektroniska enheter är utformade för att skapa inte bara enkla ljuspunkter, men kompletta bilder som du kan titta på. De mest uppenbara exemplen är TV-apparater, som kan ge timmar av underhållning och be om så lite i gengäld - bara några av dina hjärnceller.

Vissa typer av elektroniska apparater arbetar med ljus som du inte kan se. Det vanligaste är TV-fjärrkontroller, som skickar infrarött ljus till din TV när du trycker på en knapp. Elektroniken inuti fjärrkontrollen manipulera infrarött ljus på ett sätt som skickar information från fjärrkontrollen till TV, säga till den att skruva upp volymen, byta kanal eller stänga av strömmen.

Radio elektronik överföra ljud

Radio avser överföring av information utan sladdar. Ursprungligen var radio användas som trådlös form av telegraf, sänder inget annat än hörbara klick. Därefter radio används för att överföra ljud.

I själva verket, i dag begreppet radion vanligtvis förknippas med ljud- och endast sändningar, antingen i form av musik eller den ständigt populära talk radio. Men överföringen av videoinformation - är också en form av radio, som är trådlösa nätverk, trådlösa telefoner och mobiltelefoner - med andra ord, television.

Digital elektronik beräkna och compute

En av de viktigaste tillämpningarna av elektronik i de senaste 50 åren har varit utvecklingen av datorteknik. På bara några korta decennier har datorer gått från enkla räknemaskiner till maskiner som kan slå människor på Jeopardy!

Datorer är den mest avancerade formen av en hel området elektronik som kallas digital elektronik, vilket är oroad med manipulera data i den binära språket nollor och ettor.