Vad är Prägling Ink?

August 22

Präglings bläck är en typ av bläck som har utvecklats för att användas med präglingspulver för att skapa en upphöjd effekt på papper eller tyg. Prägling innebär att man skapar en upphöjd bild som kommer att stå ut från pappers- eller textilmaterial, och har använts i århundraden för dekorativa ändamål samt funktionella sådana. Officiella sälar och andra dokument ofta utnyttjar prägling att skapa autenticitet och göra dokumenten sticker ut.

Traditionellt är prägling sker genom att komprimera materialet inuti en tärning, ofta med tillämpning av värme, för att deformera fibrerna och ställa dem på plats. Detta görs på en tryckpress, som är utrustade för att hantera prägling. Det är också möjligt att skapa en upphöjd konstruktion utan att ändra strukturen hos materialet, dock med användning av präglings bläck. Prägling bläck används med embossingpulver att göra en upphöjd, texturerad design.

Människor kan ansöka prägling bläck med en stämpel eller för hand, beroende på deras behov. Bläcket är vanligen klart, så att den inte kommer att reagera med de pulver strös på det. Det torkar också långsamt, så att crafters gott om tid för att tillämpa pulver. När pulveriserad, kan en värmepistol användas för att smälta embossingpulver i bläck, skapa en solid upphöjd design.

Färgade präglings bläck finns också. Vissa konsthantverkare använder dessa för att skapa egna färger eller för att uppnå olika önskade effekter. De pulver som används med prägling bläck inkluderar en rad olika färger, och kan ha speciella egenskaper såsom metallic, opaliserande, eller pärlemoreffekter. Metallics kan vara ganska kostsamt, och måste användas försiktigt för att undvika slöseri. De pulver brukar komma i små burkar, som tillåter människor att strö pulvret på ytan som präglade.

Klassiskt är prägling bläck produceras på en stämpeldyna, som gör det möjligt för människor att jämt täcka en stämpel med nödvändig mängd bläck. Människor kan också dra borstar eller svampar över dynan för att plocka upp bläck som kan överföras till att skapa en egen design. Det är viktigt att använda ett basmaterial som kan tolerera exponering för värme, så att materialet under präglings bläcket inte kommer att deformeras när värmepistol används.

Många hantverk butiker bär präglingsstämpeldynor och prägling pulver, och de kan också beställa specialprodukter från begäran om sina kunder. Det är också möjligt att beställa produkter online, med några företag som tillhandahåller prover så att kunderna tydligt kan se hur bläcket och pulver utför. Prägling kan användas för att skapa egna effekter för scrapbooking och ett brett utbud av andra hantverk.

  • Människor kan ansöka prägling bläck med en stämpel eller för hand, beroende på deras behov.