Vilka är symptomen på färgblindhet?

September 28

Även känd som dålig färgseende är färgblindhet ett tillstånd som människor ibland har från födseln och endast bli medvetna om det faktum vid ett senare tillfälle. Det finns olika nivåer av färgblindhet som gör vissa människor för att se vissa färger med precision, medan andra människor inte kan urskilja färger alls. Här är de grundläggande symptomen på färgblindhet som hjälper dig eller någon närstående vet om du har sjukdomen.

Eftersom det är oftast inte smärtor, värk eller allmänt obehag bland tecken på färgblindhet, är det lätt för människor Whoa € har haft villkoret från födseln till aldrig inser att de inte visa vissa färger som andra människor. De enda verkliga fysiska tecken på färgblindhet är när det är fastställt en individ har svårt att identifiera vissa färger. Upptäckten av dålig färgseende kan ske tidigt i livet eller gå oupptäckt under många år.

En vanlig form av dålig färgseende är oförmågan att identifiera olika nyanser av rött och grönt. Symtom på rött och grönt colorblindness oftast upptäcks när det blir uppenbart att barn har svårt att identifiera någon nyans av antingen färg. Beroende på djupet av skuggan, kan barnet se båda färgerna som vissa nyans av grått eller kanske svart.

Symtom av färgblindhet hos barn kan också visa sig som en oförmåga att känna igen de olika nyanser av gult och blått. Återigen, blir problemet oftast uppenbar när barnet uppenbarligen inte ser vad andra ser. Tester av en kvalificerad läkare kan fastställa förekomsten av tillståndet, och även eventuellt identifiera svårighetsgrad av färgblindhet.

Tecknen på färgblindhet är mest uppenbara när individen är oförmögen att urskilja några färger alls. När detta är fallet, symptomen av färgblindhet kretsar kring varje objekt ser ut att vara någon sorts nyans av svart eller grått, vilket gör den enskilde att uppleva världen på ett sätt som inte är olikt tittar på en gammal film som producerats i dagar innan färgfilm.

Det är viktigt att notera att medan symtomen på färgblindhet kan indikera närvaron av ett permanent tillstånd som kan hanteras, det finns situationer där oförmågan att skilja vissa färger är en indikator på en mer allvarlig fysisk sjukdom. Om en enskild inte har en historia av problem med färger och plötsligt inte kunna identifiera dem korrekt, vidta åtgärder för att se en läkare omedelbart. Frågan kan vara en ögoninfektion som kan behandlas effektivt och återställa hela skalan av färg erkännande när infektionen är framgångsrikt behandlas.

  • Multipel skleros kan orsaka färgblindhet hos kvinnor.