Vad är Peru Balsam?

October 8

Peru balsam, även känd som peruansk balsam eller balsam i Peru, är ett träd hemma i Centralamerika, särskilt El Salvador. Trädets namn härstammar från de produkter som tillverkas med harts som en gång levererades till Europa från hamnarna i Lima, Peru. Det är emellertid inte inbyggt i området. Balsam i Peru är kommersiellt värdefullt för sin tjocka, doftande kåda som har använts som ett naturläkemedel i århundraden.

I utseende, Peru balsamträd är lång och graciös med blanka, vintergröna blad och en slät, rak stam. Träet i den peruanska balsam är värdefullt i många delar av världen och är liknande i sammansättning till mahogny. Träden genomsnitt ca 65 fot (19,8 meter) i höjd, även om vissa har varit kända för att nå upp till 115 fot (35 meter). Doftande vita blommor visas på slutet av trädets grenar och hartset inom stammen kan skördas i 30 år eller mer.

Peru balsam harts tappas från trädet bål efter att den har nått minst 20 år. En enda, fullvuxen träd kommer att producera cirka 3 kg (6,6 pund) harts per år. Hartset luktar kanel och vanilj, och används ofta som en livsmedelstillsats och smakmedel i produkter såsom tuggummi, hostmedicin och läskedrycker. Det är mest populära, men för dess användning som en örtmedicin.

Traditionellt har Peru balsam harts används av infödda stammar i Centralamerika och Mexiko för behandling externa sår, förkylningar och influensa, reumatism och astmasymtom. På 17-talet, var hartset först exporteras till Europa, där det användes som ett anti-svamp och antibakteriellt medel. Det ingick i den tyska farmakopén som en behandling för sår, sår, liggsår, skabb, löss och ringorm. Balsam Peru dokumenterades först i USA farmakopén 1820 för behandling av diarré, dysenteri, bronkit och laryngit. En farmakopén är en bok utgiven av en regering eller medicinsk samhälle med en lista över alla accepterade droger och mediciner, tillsammans med artiklar om deras användning och förberedelse.

I modern tid är kåda från Peru balsamträdet vanligast i utvärtes preparat för sår, sår, hud sår och parasiter. Det finns i handeln förekommande anti-mjäll produkter och hårbehandlingar, och som en doft i tvålar, lotioner och parfymer. Andra dokumenterade användningar av hartset inkludera behandling av hosta, halsont, andningsproblem, emfysem, klåda, purigo, eksem, lågt blodtryck, hemorrojder, leucorrhoea, huvudvärk, bölder, överdrivna slem, svampinfektioner, maskar, gikt, kolik, mjäll och könssjukdomar.

Perubalsam är allmänt tillgänglig över hela världen i form av eterisk olja eller som en ren gummi. Dessa produkter är avsedda för utvärtes bruk, även om de kan tas internt i små mängder. Balsam Peru eterisk olja används också i aromaterapi för behandling av nervösa spänningar och olika stressrelaterade åkommor.

För topisk användning, är den rekommenderade dosen en del harts eller olja i kombination med tre delar transportör olja, såsom olivolja eller mandelolja. Blandningen appliceras två gånger dagligen på hudutslag, sår eller hud parasiter. För internt bruk, är 9:55 droppar Peru balsam eterisk olja upplöst i en kopp varmt vatten och två gånger per dag för att behandla sjukdomar i andningsorganen. Även om ämnet är allmänt säker när det tas på lämpligt sätt och inga läkemedelsinteraktioner har rapporterats, är det alltid en god idé att konsultera en kvalificerad läkare innan du tar något nytt naturläkemedel.

  • Perubalsam kan användas för att behandla ringorm.
  • Vid användning i aromaterapi, är Peru Balsam olja sägs hjälpa personer med stressrelaterade sjukdomar.
  • Peru balsam kan hjälpa behandla kolik.
  • Perubalsam hittas som en ingrediens i produkter som används för att behandla mjäll.