Varför min näsa Run När jag äta kryddstark mat?

August 31

Vissa människor har märkt att när de äter kryddstark mat, deras näsor springa, ibland medan man äter och ibland efteråt. Det finns flera anledningar till varför näsan tenderar att köra när folk äter tungt kryddad mat, främst på grund av vissa kemikalier i maten. För människor som tycker det är obehagligt eller irriterande, receptbelagda läkemedel finns tillgängliga för att minimera rinnande näsa. Dessa läkemedel är oftast sprayas i näsan ungefär en timme innan du äter.

Den främsta anledningen kryddstark mat orsakar en rinnande näsa är att den innehåller en kemisk förening som kallas capsaicin, som förekommer i varierande grad i varm paprika. Capsaicin är irriterande, och eftersom slemhinnorna i näsan utsätts för det, de blir inflammerade och öka slemproduktion. Det kan också irritera membranen i ögonen och orsaka bristningar. Tårarna rinna in i bihålorna och köra ut näsan.

Capsaicin är inte det enda som kan irritera näsa och ögon och orsaka en rinnande näsa. Föreningar i medlemmar av senap familjen har liknande effekter, vilket är anledningen till en skvätt pepparrot kan framkalla en liknande skvätt tårar. I själva verket, föreningar från senap familjen är så potenta att de har även använts som kemiska vapen historiskt.

Gustatory rinit, som läkarna kallar denna typ av rinnande näsa, är också orsakas av exponering för värme och ånga. Människor som har förkylningar får ofta höra att äta varma, ångande livsmedel eller att använda en ånga tält för sina huvuden för att avlasta sina näsor och bihålor. Detta fungerar lika bra när folk inte har en förkylning. När människor äter kryddstark mat som också är varm, till exempel en ångande curry, kommer ångan mjuka upp slem och bidra till rinnande näsa effekten.

Värmen och capsaicin även vidga blodkärlen, vilket är varför människor tenderar att bli röd när de äter kryddstark mat. Svettning kan också förekomma. Hos personer som är acklimatiserad till värme och tunga pigga, kan symtomen av detta slag endast visas när någon äter något som är väldigt varmt.

För vissa människor, kan det rinnande näsa helt enkelt vara en del av upplevelsen av att äta kryddstark mat, medan andra kan finna det irriterande. Det är viktigt att notera att äta kryddig rätter är inte en bra behandling för trängsel, eftersom förutom att agera som en avsvällande, kryddstark mat utlöser också slemproduktion. Människor som äter kryddstark mat medan belastade kan hamna mer överbelastad än när de började, även om de upplevt tillfällig lindring medan man äter.

  • Chilipeppar.
  • Värmen från kryddiga indiska curryrätter fungerar som en naturlig avsvällande.
  • Kemikalier i vissa livsmedel kan framkalla en rinnande näsa.
  • Föreningar i medlemmar av senap familjen kan irritera ögonen och orsaka en rinnande näsa.