Vad är en osynlig fållsöm?

September 6

En blind fåll är en typ av söm som är gjort så att det förhindrar att tyget repar upp, men är inte synlig från "rätt" sida av tyget - den sida du kommer att titta på. Dessa fållar används ofta när man inte vill kunna se en rad med sömmar på den färdiga produkten. Till exempel, fönsterhängningar, kjolar, och klädde ofta fållade längs bottnen med en osynlig fållsöm.

Vissa tyger kan också kräva denna typ av fåll. Vissa skira eller tunna tyger - till exempel, organza och voile - tenderar att se bättre utan tunga sömmar.

Det finns två typer av blinda fållar: de som gör det möjligt för tyget att sträcka, och de som inte gör det. Det enklaste man används inte på stretchigt tyg. Denna typ av fåll kräver ett mönster av tre raka sömmar och en sicksack, upprepade hela längd fållen. De raka stygn bara gå igenom det understa lagren av tyg, med endast den högsta punkten av varje sicksack gå hela vägen till den främre lagret av tyg. Som ett resultat, när du är klar fållen och vrid tyget runt, kommer bara de allra högst upp på varje sicksack visa.

Den andra typen av blinda fåll används på tyg som kan behöva kunna sträcka. Eftersom raksöm kommer inte att tillåta någon sträcka, är denna typ av stygn ett mönster av tre små sicksack följt av en längre sicksack. När fållen sträcks, kommer de sicksack räta ut, vilket gör att tyget att sträcka utan att bryta tråden och ruinera fållen.

Blind fållar kan göras antingen på en symaskin eller för hand. Denna särskilda stygn kan vara knepigt att göra på en symaskin, eftersom sömmerskan behöver ha mycket exakt kontroll över hennes maskin. Vissa symaskiner erbjuder endast en typ av blinda fåll - oftast den typ som tillåter stretch, eftersom den kan användas på nästan alla typer av tyg - medan andra är programmerade med båda typerna.

Dessutom sy den här typen av fållen med en symaskin kräver en speciell typ av fot, känd som en blind fåll pressarfot. Den "fot" på en symaskin är den lilla metallbiten som sitter under nålen och håller tyget nere medan du syr. Pressarfoten är konstruerad med en speciell kant för att styra din sömnad och se de diagonala maskor gå till rätt ställe.

En blind fåll kan också sys för hand. Noggrann sömmar kommer att krävas för att säkerställa att nålen plockar bara upp en liten bit av det främre lagret av tyg varje gång. När du gjort korrekt, bör en handsydda blinda söm vara ännu svårare att se än en maskinsydda blinda stygn.

  • En speciell typ av pressarfot krävs för att göra en blind fåll.