Vad är aromatashämmare?

September 1

Aromatasinhibitorer (AIS) är en klass av läkemedel som används för behandling av bröstcancer och äggstockscancer hos postmenopausala kvinnor. De arbetar genom att hämma verkan av enzymet aromatas, som är ansvarig för syntesen av hormonet östrogen. Östrogen stimulerar bröst och livmodervävnad, därigenom främja tillväxten av cancer i dessa vävnader. Aromatashämmare hjälper därför bromsa tillväxten av cancer genom att begränsa mängden av östrogen i kroppen.

Före klimakteriet, det mesta av östrogen i kvinnans kropp produceras i äggstockarna, men efter klimakteriet, är mest östrogen produceras istället i binjuren genom aromatisering, varvid hormonet androgen omvandlas till östrogen genom aromatas. Eftersom aromatisering är inte en viktig källa till östrogen i pre-menopausala kvinnor, är aromatashämmare endast används för att behandla cancer hos postmenopausala patienter. Om den används i pre-menopausala kvinnor, kan AIs faktiskt förvärra cancer, eftersom äggstockarna ökar östrogenproduktion som svar på hämning av aromatisering.

Vissa aromatashämmare för närvarande används för att behandla endometrios, och för att stoppa eller bromsa tidig pubertet hos barn. Pågående forskning är inriktad på huruvida AIs kan användas för att stimulera ägglossning, eller för att hjälpa ungdomar med tillväxtdefekter når en normal vuxen höjd. Aromatashämmare används också ibland av kroppsbyggare som tar anabola steroider för att förhindra omvandlingen av överskott testosteron, en androgen, till östrogen, vilket kan orsaka oönskade effekter inklusive gynekomasti, eller manliga bröst tillväxt. Dock är denna användning inte medicinskt erkänt som effektiva eller säkra.

Eventuella biverkningar av aromatashämmare inkluderar ledsjukdomar som artrit och artralgi, eller ledvärk. Hos patienter som redan lider av ledbesvär, kan AIs orsaka en ökning av symtomen. Aromatashämmare kan också förvärra benskörhet och som är förknippade med en ökad höft, ryggrad, och handledsfrakturer. Hyperkolesterolemi, eller höga kolesterolvärden i blodet, är en annan möjlig biverkning. De eventuella riskerna med att ta AIS ökar med långvarig användning.

Kvinnor som tar aromatashämmare ibland även ordineras bisfosfonater, en klass av läkemedel som används för att förhindra benförlust, att ta itu med bieffekt av benskörhet. Dock är bisfosfonater förknippade med en annan allvarlig biverkan, osteonekros i käken, som kännetecknas av skador ben och död i käken på grund av otillräcklig blodtillförsel. Statiner, läkemedel som sänker kolesterol, kan bidra till att både kardiovaskulära risker och benskörhet när det tas tillsammans med en AI, och att de inte bär risken för osteonekros i käken.

  • Aromatashämmare bör användas för att behandla bröstcancer och livmoderhalscancer hos postmenopausala kvinnor.
  • Aromatashämmare kan orsaka gynekomasti som en bieffekt.