Vad är en "A List"?

September 1

En En lista är en term som tillämpas på de topprankade personer eller objekt i en karriär, plats eller annan kategori. Frasen härstammar med filmindustrin branschtidning som rankar de mest populära skådespelare och filmregissörer. Ofta används av underhållning pressen, till frasen En lista har passerat in engelsk användning beskriva de förmånliga poster i varje given uppsättning. Liknande termer, såsom B förteckningen för att ange andra val, även härröra med filmbranschen, men är i stor utsträckning på andra håll. I England var frasen En lista som används för att beskriva en politisk rörelse i mitten av 2000-talet.

I början av Hollywood, skådespelare och andra filmare arbetade under kontrakt med de stora studiorna. Efter andra världskriget, den amerikanska filmindustrin gradvis förskjutits till en fri-agent system liknande det i stor-ligan idrottare. Top filmstjärnor skulle kunna fungera för vilket som studio eller producenten betalat mest. Studio chefer i sin tur behövde en metod för att bestämma vilka stjärnor var värt de högsta lönerna. Närvaron av en populär stjärna ökar chansen att en lukrativ premiärhelg, som traditionellt används som måttstock för en filma € s framgång.

På 1980-talet, kodifierade underhållning journalisten James Ulmer ett system för att indikera den finansiella värt, eller bankability, av de mest populära skådespelare. Som bästa skådespelare löner nådde miljontals dollar per film, Ulmerâ € s guidebok, The Hot List, blev ett viktigt verktyg i affären fattandet Hollywood. Uppdateras varje år, The Hot List rankar aktörer i alla kategorier från D till A, med de mest populära skådespelare av året på A-listan. Under 1990-talet och 2000-talet, formulera en lista och dess variationer snabbt gått in i populär användning.

Trots denna användning, betonar Ulmerâ € s företag som A-listan och relaterade termer är proprietära, dvs en del av companyâ € s immateriella rättigheter. Detta beror på att en sådan allmän användning kan resultera i en companyâ € s förlust av en viktig varumärke eller slogan. Termer som aspirin, rulltrappa, och dragkedja gick från märkesskydd till allmänna ord under 20-talet. Företag varumärken såsom plåster och Kleenex montera kampanjer för att förhindra denna naturliga process av språket. Ibland rättsliga åtgärder krävs också.

Icke desto mindre är termen En lista del av den populära 21-talet lexikon. Det används synonymt med förstklassig, en term för luft och tränare resor som har kommit att betyda bäst i varje given kategori. Även om det är oftast används för människor, som i en A-lista artist, kan man hänvisa till någon post, exempelvis en A-lista egendom. Komikern och verklighet-show värd Kathy Griffin refererar skämt till sig själv som en D-lista utövande. År 2006 skapade framtida brittiske premiärministern David Cameron en A-lista över aktuella och potentiella politiska allierade.

  • Dwayne "The Rock" Johnson kan betraktas som en "En lista" aktör för vissa filmgenrer.
  • Brad pitt, en populär kändis och filmstjärna, är på A-listan.
  • När topp skådespelare löner började skyhöga, en guidebok som heter "The Hot List" blev användbar i affären fattandet Hollywood.