Vad är Black Kardemumma?

June 24

Svart kardemumma är en krydda också känd under namnen Nepal kardemumma, Stor indiska kardemumma och brunt kardemumma. Det är en medlem av Zingiberaceae eller ingefära, familj. Det ska inte förväxlas med grön kardemumma, som har en påtagligt annorlunda smak. Den Amomum subulatum arter hör hemma i östra Himalaya-regionen, och produktionscentra i Nepal och Sikkim. Andra arter av svart kardemumma växer i södra Kina, Somalia, Madagaskar, och Camaroon.

Även om missuppfattning föreligger att svart kardemumma kan användas som en billig ersättning för grön kardemumma, faktiskt smaker av två olika. Grön kardemumma är betydligt mer fyllig än den svarta sorten. Dess smak är fräschare, med anteckningar frukt och citrus. Den har en eukalyptus inslag, men det är inte lika intensiv som den för svart kardemumma. Den senare har en rökig smak, fyllda av tall och kamfer, med en sammandragande effekt.

De 1,18-tums (3 cm) skida svart kardemumma säljs helhet och kan användas på detta sätt som aromämne i grytor gjorda av grönsaker eller kött. Om den används helhet bör skida avlägsnas före servering. Fröna kan användas krossade eller malda. Helst kan hela skida köpas och lagras i en tätt sluten behållare, bort från ljus och värme. Fröna ska malas precis innan du använder för maximal smak.

Svart kardemumma används som en primär komponent i den allestädes närvarande indiska kryddan blend garam masala, tillsammans med koriander, svartpeppar, kryddnejlika och kanel. Det par väl med andra "uppvärmnings kryddor" och är utmärkt i risrätter och curryrätter som innehåller antingen kött eller grönsaker. Garam masala kan köpas i livsmedelsbutiker som specialiserat sig på indiska livsmedel eller till och med större stormarknader med välsorterade etniska livsmedel sektioner.

Alternativt kan kockarna försöka göra sin egen kryddblandning för ett ekonomiskt, anpassningsbar blandning. Garam masala kan göras kombinera 1 matsked (5 g) svartpepparkorn, 2 tsk (5 g) kummin, 1 tsk (2 g) hela kryddnejlikor, och fyra stora svarta kardemummakapslar. Till detta, 3 msk (15 g) koriander, 1/2 tsk (1 g) rasat lagerblad, 1 tsk (2,5 g) mald kanel och 1 tsk (2 g) mald ingefära bör läggas.

De pepparkorn, spiskummin, kryddnejlika, kardemumma skida, koriander, och lagerblad kan rostat genom omrörning dem i en förvärmd, tjockbottnad stekpanna på medelvärme. När doftande, bör kryddorna ska bort från värmen och får svalna. Då kardemummakapslar bör tas bort och split, med fröna skrapas ut i kryddblandningen. Den kanel och ingefära kan därefter tillsättas.

Denna blandning kan sedan placeras i en ren kaffekvarn och bearbetas tills alla kryddor males. Det bör vara butik i en lufttät behållare i ett svalt, torrt ställe. Detta recept gör ca 1 rågad kvartal-cup (ca. 35 g) av garam masala.

  • Svart Kardemumma hör hemma i östra Himalaya-regionen.