Vem är Handel?

June 20

Född Georg Friederich Händel, men senare känd som George Frideric eller Frederick Handel, denna kompositör född i Tyskland 1685 var musikaliskt utbildad i Italien och bodde i England från 1712 till sin död 1759, blir naturaliserad i 1727. Hans musik var känt samt påverkade kompositörer som Beethoven, Haydn och Mozart, och ett antal av hans verk fortfarande populära i dag.

Född i en provins i Brandenburg-Preussen samma år som Domenico Scarlatti och Johann Sebastian Bach, Händel visade en musikalisk böjd mycket ung, bli en duktig rör organist och cembalist när han var sju år. Även hans far avskräckt Händels önskan om en karriär inom musik, tog han tangentbord och kompositionslektioner och fick sin egen spinet.

Händels musikutbildning stördes först av sin fars död 1697 och andra av hans val att följa sin fars önskningar och börja studiet av lag i 1702. Dessa studier varade inte länge, och Händel återvände till musiken, blev organist i den protestantiska Katedralen i Halle. Att flytta till Hamburg 1704, arbetade han som violinist och cembalist i operahuset orkester. Genom 1708, fyra av hans tidiga operor hade utförts där.

Reser i Italien från 1706-1709, vände Händel hans uppmärksamhet till komponera sakral musik, och skrev ett antal kantater. År 1707, var hans första helt italiensk opera, Rodrigo sätta på i Florens, följt av Agrippina i 1709. Han tillbringade också tid i Rom, där två oratorier producerades.

Att bli kapellmästare till kurfursten av Hannover 1710 var fröet till en stor förändring för Händel, eftersom detta var George, snart att bli kung Georg I av Storbritannien, och anslutningen föran Händels flytt till England. Det var här som Händels mest bestående verk skrevs, däribland Water Music som utfördes på en pråm för en vattenfest i juli 1717. Story har det att George jag var så förtjust i pjäsen att han hade de tre sviterna spelade tre gånger på premiären.

I huset som nu rymmer Handel House Museum, skrev Händel på 1726 operan Scipio, en marsch från vilket blev marschen som används av de brittiska Grenadiervakterna. Dessutom en av de hymner som han skrev för kung George II: s kröning 1727-året var han naturaliserad-har spelat på alla brittiska kröning sedan.

Händel drabbades av sjukdom eller stroke år 1737, och efter hans återhämtning, komponerade han flera oratorier än operor, däribland oratorium Messias, en bit ändå gett hundratals framträdanden per år i USA ensamt. År 1749 skrev han Music for the Royal Fireworks, premiären som hördes av 12.000 personer. I hans senare liv, gav han förmåns föreställningar av hans verk för välgörenhet. Vid hans död 1759, var han begravdes i Westminster Abbey.

  • Orkestrar ofta spelar Händels Messias.
  • Handel anses ha varit en påverkan på både Beethoven och Mozart.
  • Beethoven påverkades av arbetet av Händel.