Grunderna i Oracle 12câ € s Data Guard

May 27

Data Guard är Oracle 12câ € s sanna katastrofskydd teknik. I det, har du minst två databaser, primär och standby. Data Guard har alternativ för flera standby platser samt en aktiv-aktiv konfiguration.

Genom aktiv-aktiv, innebär det både / alla platser är upp, kör, och tillgänglig. Detta motsätter sig webbplatser som har en aktiv plats och de andra måste startas upp när de behövs. Detta är ett exempel på den allmänna arkitektoniska utformning.

Grunderna i Oracle 12câ € s Data Guard

Data Guard arkitektur och Oracle 12c

Starta en beskrivning med den primära databasen är lätt eftersom det skiljer väldigt lite från andra databaser som du kan ha. Den enda skillnaden är vad det gör med sina arkiverade redologgar.

Den primära databasen skriver en uppsättning arkiveringsredologgar till en Flash Recovery Area eller en lokal disk. Däremot kan du konfigurera en eller flera andra destinationer i en Data Guard miljö.

Den LOG_ARCHIVE_DEST_n parametern kan se ut så här för föregående konfiguration:

LOG_ARCHIVE_DEST_10 = 'PLATS = USE_DB_RECOVERY_FILE_DEST'
LOG_ARCHIVE_DEST_1 = 'SERVICE = PHYSDBY1 ARCH'
LOG_ARCHIVE_DEST_2 = 'SERVICE = LOGSDBY1 LGWR'

 • LOG_ARCHIVE_DEST_10 är konfigurerad att skicka arkivredologgar till den lokala Flash Recovery Area. En lokal destination krävs för alla arkivloggläge databaser.
 • LOG_ARCHIVE_DEST_1 är konfigurerad att leverera arkiv loggar via arkiveraren processen till en avlägsen plats PHYSDBY1. Tjänsten namnet för denna fjärrplatsen har en post i tnsnames.ora filen på den primära servern.
 • LOG_ARCHIVE_DEST_2 är konfigurerad att skicka arkivloggar via LGWR processen till en avlägsen plats som heter LOGSDBY1. Tjänsten namnet för denna fjärrplatsen har en post i tnsnames.ora filen på den primära servern också.

Varför skillnaden i ARCn kontra LGWR leveransmetoder? Det har något att göra med lägen skydd. En Data Guard miljön har tre skyddslägen.

Maximal tillgänglighet

Den maximala läget tillgänglighet skydd kompromisser mellan prestanda och datatillgänglighet. Det fungerar genom att använda LGWR att samtidigt skriva att göra om loggarna på både primär- och standby webbplatser. Den prestandaförsämring kommer i form av processer som har att vänta på göra om loggposter som ska skrivas på flera platser.

Sessions utfärdar åtar måste vänta tills all nödvändig information har registrerats i åtminstone en standby-databasen gör om loggen. Om en session hänger på grund av sin oförmåga att skriva göra om informationen, håller resten av databasen framåt.

Maximalt skydd

Den maximala läget skyddet liknar maximal tillgänglighet förutom att om en session canâ € t verifiera att göra om är skrivet på fjärrplatsen, stängs den primära databasen ner.

Konfigurera minst två standby platser för maximalt läge skydd. På så sätt, en standby plats blir otillgänglig wonâ € t störa service till hela programmet.

Detta läge kontrollerar att ingen förlust av data kommer att ske i händelse av en katastrof på bekostnad av prestanda.

Maximal prestanda

Den maximala läget prestanda skyddet lossnar loggen sjöfarten processen från den primära databasen genom att skicka den till arkivet loggprocessen (ARCn). Genom att göra detta kan alla operationer på den primära platsen fortsätter utan att vänta på redo-poster som ska skrivas för att göra om stockar eller göra om sjöfart.

Detta motsätter sig logga fraktlägen som använder logg författaren att överföra transaktioner. Använda logg författare kan bromsa behandlingen av transaktionen eftersom den kan påverkas av nätverks tillgänglighet eller prestanda.

Maximal prestanda ger den högsta nivån av prestanda på den primära platsen på bekostnad av uppgifter divergens. Data divergens uppstår när de två platserna "uppgifter börjar komma ur synk. Arkiv gör om uppgifterna ISNA € t skeppas förrän en hel arkiv gör om loggen är full. I värsta fall kan en hel webbplats förlust resultera i förlust av en hel arkiv göra om Loga € s värde av data.

Utföra övergången och failover verksamhet

Du kan växla bearbetningen till din standby plats två sätt:

 • Övergången är en planerad switch som kan uppstå om du vill göra underhåll på den primära platsen som kräver det att vara otillgänglig. Det kan behövas ett par minuter av driftstopp i ansökan, men om du behöver göra underhåll som varar en timme eller mer, kan driftstopp vara värt.

  Detta kallas en graciös övergången eftersom det visar den primära platsen i din standby och din standby webbplats i din primära. Dessutom kan du enkelt byta tillbaka till den ursprungliga primära platsen utan att behöva återskapa det från början.
 • Failover inträffar när den primära platsen har äventyrats på något sätt. Kanske var det en total plats förlust, eller kanske du upptäckt fysiska korruption i en datafil. Inte alltid, men oftast efter en failover, måste du antingen helt återskapa det ursprungliga området eller återställa den från en säkerhetskopia och återinföra den.

  Du har vanligtvis ett failover endast när du € ve fastställt att fastställa den primära platsen tar tillräckligt länge att du inte vill ha en ansökan strömavbrott för hela tiden.

För att utföra en övergång, så här:

 1. På den nuvarande primära, logga in på SQL * Plus och skriver följande:

  <Förändra databas åta sig att övergången till fysisk standby;>

  Du bör se det här:

  Databas förändras.

 2. Stäng av primära databasen:

  <Avstängning omedelbar>

  Du bör se det här:

  Databas stängd.
  Databas demonterad.
  ORACLE instans stängas.

 3. Starta den primära databasen i nomount läge:

  <Start nomount>

  Du bör se ut ungefär så här:

  ORACLE instans igång.
  Total System Global Area 789172224 bytes
  Fast storlek 2148552 byte
  Variabel Storlek 578815800 bytes
  Databas Buffert 201326592 bytes
  Redo Buffertar 6881280 bitgrupper

 4. Montera databas som en standby:

  <Förändra databas montera standby databas;>

  Du bör se det här:

  Databas förändras.

 5. Start återhämtning:

  <Återvinna lyckades standby-databasen koppling;>

  Du ser detta:

  Media återhämtning komplett.

 6. Logga in på SQL * Plus på den aktuella standby och skriver följande:

  <Förändra databas åta sig att övergången till fysiska primär;>

  Du bör se det här:

  Databas förändras.

 7. Stäng av standby-databasen:

  <Avstängning omedelbar>

  Du bör se det här:

  Databas stängd.
  Databas demonterad.
  ORACLE instans stängas.

 8. Se till att alla lämpliga initieringsparametrarna fastställs för denna databas för att uppföra sig korrekt som en primär.
 9. Starta det normalt:

  <Start>

  Du bör se ut ungefär så här:

  ORACLE instans igång.
  Total System Global Area 789172224 bytes
  Fast storlek 2148552 byte
  Variabel Storlek 578815800 bytes
  Databas Buffert 201326592 bytes
  Redo Buffertar 6881280 bitgrupper
  Databas monterad.
  Databas öppnas.

 10. Se till att användare och applikationer kan ansluta till och använda den nya primära instans.